Archives
EIKÖ ILMASTONMUUTOS HUOLETA? - Natalia Oona
7773
post-template-default,single,single-post,postid-7773,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

EIKÖ ILMASTONMUUTOS HUOLETA?

Sain eilen tän kommentin mun postaukseen, ja ajattelin nyt omassa postauksessa vastata tähän.

”Olis mielenkiintoista kuulla, millä tavoin yrität kääntää omalta osaltasi ilmastonmuutosta parempaan suuntaan? Matkustelet usein lentokoneella/laivalla ja syöt ulkona suht usein (nämä siis somen perusteella arvioitu).
Aiemmin tykkäsin seurata blogias paljonkin, mutta nykyään käyn kurkkimassa paristi kuukaudessa, koska tekee niin pahaa tämä matkustelu.
Ymmärrän että haluaa kokea ja nähdä paljon, mutta jos aikoo joskus lapsia hankkia, ei heille jää kohta enää mitää alustaa missä elää. Ja mun mielestä se on aika surullista, että tuhoaa pikkuhiljaa pohjaa tulevaisuudelta.
Ilmaston tilanne on niin kriittinen, että ois kiva tietää miten itse näet tän.
Enkä kelpuuta vastaukseksi ”se on sen ajan murhe” tai yolo koska kyse tosiaan on jokaisen meidän tulevaisuudesta.
Olen tämän saman kysynyt monelta muultakin bloggaajalta ja vastaukset on heitelleet laidasta laitaan.

Itse tykkäsin nuorena tosi paljon matkustaa ja lentokonetta tuli käytettyä useamman kerran, mutta nyt en ole lentänyt 5vuoteen ja oon oppinu nauttimaan suomesta siten, kuten muidenkin ”iik kylmä ja pimeä suomi” kuuluisi.

Jos julkaiset tän kommentin, niin you go girl! En tarkoita oikeesti pahaa tällä, haluan vain tietää että tajuaako henkilöt mihin heidän ”mukavuuteensa” johtaa ennemmin tai myöhemmin. Olen lopettanut tosi monien seuraamisen tästä kyseisestä syystä. (jannid, kenzas..). Kiitos jo valmiiksi, jos vastaat tähän :)”

Oon aikaisemmin aina yrittänyt välttää tällaisten aiheiden nostamista ylös, koska tuntuu että sanoipa mitä tahansa niin silti tulee aina lokaa niskaan. Usein myös tuntuu että helposti arvostellaan ja tuomitaan muita, sen sijaan että haluttais kannustaa muita parempiin valintoihin. Ilmastonmuutos on kuitenkin tärkeä aihe, josta täytyy puhua ja siksi haluun nostaa tän nyt esille erikseen.

Oon viimeisen vuoden aikana miettinyt paljon omia kulutustottumuksia. Mulla on vuosia ollut tapana ostella vaatteita aina kun huvittaa ja oon usein halunnut uusia trendijuttuja piittaamatta siitä kuinka käytännöllisiä vaatteet on olleet. Lopulta kuitenkin mua alkoi ahdistamaan tavaran paljous. Vaikka mä oonkin bloggaaja, ja osa mun työtä on esitellä uusia vaatteita niin kukaan ihminen ei oikeasti tarvi 20 takkia ja 30 kenkiä. Ihan älytöntä tuhlausta! Viime kesänä muuton yhteydessä keräsin kaikki vaatteet joille mulla ei oo tullut käyttöä viimeisen kuuden kuukauden aikana, keräsin ne jätesäkkeihin (joita tuli muuten 11 kappaletta..) ja lahjoitin ne Hope -yhdistykselle. Sen jälkeen en oo ostanut itselleni juuri mitään uusia vaatteita. Silloin kun oon jonkun jutun ostanut niin oon ollut tosi tarkka siitä, että ostan tarpeesta enkä halusta ja suosin mieluummin laatua kuin määrää. Vaateteollisuus on kuitenkin viiden saastuttavimman teollisuusalan joukossa. Oon jättänyt siis shoppailun lähes kokonaan pois, ja rehellisesti on kyllä itselläkin paljon kivempi olla kun vaatekaapissa on sellaisia vaatteita jotka ovat monikäyttöisiä.

Toinen asia jota oon tehnyt jo pitkään on päivittäisissä ostoksissa kotimaisen sekä luomuruuan suosiminen. Kotimaisilla ostoksilla varmistan, etteivät mun ostokset ainakaan lennä. Valitsen kaikista tuotteista aina luomun, jos vaihtoehto on vaan saatavilla. Oon myös vähentänyt lihansyöntiä todella huomattavasti. Syön usein paljon kasvispanotteista ruokaa, ja oon vähentänyt maitotuotteiden käyttöä samalla. Jogurtit ostan vegaanisina, kauramaitoa, kaurakermaa etc. Mitä kaupassa käymiseen tulee niin musta on ihanaa että kaupoissa on tarjoilla hedelmiä ja vihanneksia varten bio -pusseja, mutta mä yritän itse olla pakkaamatta vihanneksia tai hedelmiä turhiin pusseihin aina kun vaan voi. Kotona kierrättäminen nyt on toivottavasti kaikilla jo oletusarvona. Koen, että kaikilla tällaisilla arjen pienillä teoilla on tosi tärkeä merkitys.

Mitä matkustamiseen ja liikkumiseen tulee niin haluun ekana todeta, että mä en omista autoa enkä autoile ollenkaan. Päivittäin autoilu tuottaa todella suuren määrän päästöjä. Mä en edes käytä julkisia kulkuvälineitä, koska kävelen joka paikkaan ja kesällä pyöräilen. Mulla ei oo edes kausilippua julkisiin, koska julkisia tulee käytettyä ihan kerran pari kuukaudessa. Entä sitten lentäminen ja noi laivamatkat? Eipä mulla oo niihin mitään puolustautumista. Tiedoston hyvin, että lennän enemmän kuin keskiverto suomalainen vuodessa. Lentoja varatessa en kuitenkaan eti aina niitä edullisimpia, joissa usein on monta välilaskua – lennän lähes aina suoraan.

Tottakai mulla on huono omatunto siitä, kun matkustan, mutta mä en kuitenkaan olis ainakaan nyt valmis luopumaan matkustamisesta. Eikä mulla oo tähän mitään fiksua syytä, ja siksi yritän muilla asioilla kompensoida. Mä uskon että kaikki nuo arjen teot on aivan yhtä tärkeitä kun että kieltäytyis vaan kokonaan lentämästä. Nyt kun eduskuntavaalit on tulossa niin on myös erityisen tärkeää, että äänestää kansansedustajia jotka pystyvät laittamaan yritykset kuriin päästöissä. Siellä ne isoimmat päästöt kuitenkin syntyvät. Jokainen tietysti tekee omat valintansa, ja musta on todella turhaa tuomita muita heidän valinnoistaan. Osa valinnoista on parempia kuin toiset, mutta se että annetaan lokaa siitä että joku on reissussa ei kuitenkaan edistä asiaa miellään tavalla. Haluan siis kannustaa teitä kaikkia pieniin arjen ekotekoihin ja kannustamaan muitakin tuomisemisen sijaan.


18 Comments
 • Roosa
  Posted at 16:00h, 07 helmikuu Vastaa

  Hei Natalia ja kiva kun avasit tätä aihetta. Moni vaikuttaja jättää tän aiheen kokonaan käsittelemättä. Mulla sama, asun keskustassa ja käytän julkista oikeastaan vaan työmatkoihin. Aútoa en tietenkään omista. Syön lihaa harvoin ja shoppailen vielä harvemmin. Kukaan ei voi olla täydellinen tässä(kään) asiassa, joten valitettavasti munkin on lennettävä lentokoneella suht usein kun ulkomailla oon päättänyt asua :) Mutta tärkeintä pienet valinnat ja että edes YRITTÄÄ tehdä jotain. Moni ignooraa tän aiheen kokonaan koska ’ei yhden ihmisen tekemisillä ole väliä”. Nimenomaan meidän jokaisen yksittäisen ihmisen tekemisillä on väliä <3

 • Roosa Mononen
  Posted at 16:49h, 07 helmikuu Vastaa

  Superhyvä postaus Natalia! You go girl! ❤️ Tää on sellanen aihe mistä tuntuu, että ihan sama mitä sanoo tai tekee, niin aina joku löytää valittamista.. mutta sä sait esitettyä tän asian tosi hyvin!

 • Minna
  Posted at 17:37h, 07 helmikuu Vastaa

  Ihanaa, kuinka paljon ympäristöystävällisiä valintoja teet arjessasi. Niillä on todellakin suuri merkitys! Mukava lukea tällaisia positiivisia ja kannustavia tekstejä, mistä jokainen voi ottaa vinkkejä vihreämpiin valintoihin! 😍

 • Nella
  Posted at 17:41h, 07 helmikuu Vastaa

  Ihan mahtavaa, että uskaltauduit puhumaan rehellisesti tärkeästä aiheesta! Oli kiva lukea sun ajatuksia aiheesta.

 • Emilia Joensuu
  Posted at 21:11h, 07 helmikuu Vastaa

  Hei Natalia!

  Kiitos ihan super hyvästä postauksesta. Mun mielestä on tärkeää puhu aiheesta. Olen itse yrittänyt itsekkkin parantaa tapojani ja juuri tälläisistä postauksista sitä saa uusia ideoita millä tehdä päivittäin parempia valintoja. On myös todella rohkeaa puhua asiasta samalla kun tiedostaa ettei ole täydellinen asian suhteen.

  Kiitos tästä ❤️

 • Sonja
  Posted at 22:35h, 07 helmikuu Vastaa

  Huippua kun otit asian esille. Ja mä tiedän, että pienistä puroista syntyy joki… Mutta…
  Teollisuus, laitokset yms… Haluaisin ajatella, että Sonja Suomalaisen muovin lajittelulla on merkitystä, ja varmasti jollain tasolla onkin, mutta äh. En mä tiedä, kun miettii tätä ihmisten kuluttamisen määrää ja esim. jotain Aasiaa. Enkä tarkoita tällä nyt sysätä vastuuta kellekään muulle, tai että ilmastonmuutos ois Aasialaisten tai jonkun muun ongelma. Onhan se meidänkin ongelma ja meidänkin muutokset merkitsee, mutta välillä tuntuu niin merkityksettömältä joku ”vaihdoin punaisen lihan kasviproteiiniin…”. Ja joo, jos kaikki maailman ihmiset tekis sen, asia olisi isompi. Ja jos kaikki lopettaisi ostamasta kiinan krääsää niin eipä sitä teollisuuttakaan tarvittais niin paljon ja näin ollen jätettä syntyisi vähemmän. On muuten mielenkiintoista, että Australiassa kierrätetään muovia ja se muovi kuljetetaan laivoilla ties mihin kierrätettäväksi.

  • Reetta Pellikka
   Posted at 10:21h, 08 helmikuu Vastaa

   Tähän mietintään liittyen tämä on mun mielestä hyvä artikkeli avaamaan vähän tätä suomalaiset vs aasialaiset näkökulmaa: https://yle.fi/uutiset/3-9435708

   On helppo mutta vähän ontuvaa verrata Suomea ja Intiaa, mutta jos suhteutetaan päästöt ja asukasmäärä, keskiverto suomalainen tuottaa enemmän hiilidioksidipäästöjä kuin intialainen. Tämän vuoksi meidän suomalaisten teoilla on merkitystä, vaikkakin asukasmäärältään pieni maa olemmekin.

   • Roosa
    Posted at 12:35h, 08 helmikuu Vastaa

    Jep ja nimenomaan maapallo kestäis enemmänkin porukkaa, jos kaikki eläis kuten köyhät, no esimerkiksi afrikassa. Ongelma nimenomaan se, että me hyväosaiset kulutetaan liikaa. Rikkaat lentelee YKSITYISKONEILLA SINNE SUN TÄNNE, ne on ne suurimmat ongelmat.

    • Nimetön
     Posted at 09:16h, 09 helmikuu Vastaa

     Niin ja jo tää ihan perus suomalainen elämäntapakin on aivan älyttömän kestämätöntä! Jos kaikki eläks kuten keskiarvollisesti suomalaiset, me tarvittais 3,6 maapalloa, mutta kun on vain yksi. Mistä me ollaan revitty oikeus yli luonnonvarojen elämiseen? Jopa köyhimpien suomalaisten ympäristöjalanjälki on liian iso joten paljon on töitä tehtävänä, että saadaan matkustelut ja isosti asuminen ja shoppailu loppumaan :) Me vain ollaan totuttu tähän tasoon, ja pidetään suomalaista elämäntapaa normaalina, vaikka ihan älytöntä kerskakulutusta tää on monella tapaa, vaikka tottumuksen vuoksi sitä on vaikea nähdä! :) Matkustelu on asia, johon meillä ei mitään oikeutta pitäiskään olla jos ajatellaan että kaikki ihmiset on samanarvoisia ja että kaikille kuuluu samanlainen osuus maapallomme resursseista :)

 • Aliisa
  Posted at 08:01h, 08 helmikuu Vastaa

  Todella hyvä teksti! Itsekin pyrin pienten asioiden kautta ”kantamaan korteni kekoon”. Muovin vähentäminen on ollut pääprojektina. Olen kanssa siirtynyt osaksi biopusseihin, jokunen muovipussi menee vielä uusiokäyttöön, ts. roska- tai leipäpussiksi. Yksi ihan hauskakin projekti on ollut viilin valmistaminen itse. Satun kyseisestä tavarasta pitämään, mutta kyllästyin muovipurkkien määrään. Jo muuten vähenivät! Tärkeänä kuitenkin pidän sitä, että toisten ihmisten kannustaminen ei sekottuisi syyllistämiseen. Enkä siis tarkoita että olisit sellaista tehnyt. Olen harmillisen usein näissä keskusteluissa havainnut syyllistämistä tyyliin ”eikö maapallo ole sinulle tärkeä??! Haluatko todella antaa sen tuhoutua??!!” Ei ihme jos henkilön motivaatio kaatuu :D

  Tarkoitukseni ei todellakaan ole vähätellä suomalaisten tekemään työtä, mutta pahimmat roskaamiset ja saastuttamiset tahtovat tapahtua vähän muualla. En tiedä onko tämä absurdi ajatus, mutta näkisin suomalaisten (ja muidenkin) kuluttajien mahdollisuudeksi toivoa esimerkiksi suuremmilta vaatekaupoilta vaikkapa enemmän kierrätysmateriaalista valmistettuja vaatteita. Valitettavasti rahalla on suuri rooli, ja vähemmän ekologinen halpatuotanto tuo rahaa. Epämääräisen horinani ajatus: tuote X:n matka kauppaan voi olla harvinaisen pitkä, joskus myös kotimaisten. Sama pätee elintarvikkeisiin, joiden raaka-aineet tulevat sieltä täältä, mutta valmistus tapahtuu kotimaassa. Mutta raaka-aineiden ekologisuudesta ja eettisyydestä ei enää puhuta. Olisihan tällainen aikamoista salapoliisityötä, mutta erityisesti vaatteiden suhteen en pidä mahdottomuutena toivoa valmistajilta ekologisempia vaihtoehtoja. Voi toki olla myös niinkin, että olen 100%:sen väärässä ajatusten kanssa :D

 • Viivi
  Posted at 10:17h, 08 helmikuu Vastaa

  Suuri peukku tälle postaukselle, Todella hyvä rehellinen postaus! Mukavaa viikonloppua! :)

 • Elina
  Posted at 12:01h, 08 helmikuu Vastaa

  JES!!!! :)

 • Henna
  Posted at 14:16h, 08 helmikuu Vastaa

  Jes, hyvä Natalia! :) Tosi hyvä postaus tärkeestä aiheesta ja kiva kun otit kantaa. Pienistä puroista kasvaa suuri joki- se pätee mun mielestä myös tähän ilmastoasiaan. Oon tehny itse tosi samanlaisia valintoja ja muutoksia kun sä.

 • Kiia
  Posted at 16:29h, 08 helmikuu Vastaa

  Kiva, että uskalsit postata tekstin tälläisestä mielipiteitä herättävästä aiheesta! Ajattelin vaan mainita, että jos joskus tarvitset ostoksillesi pussia, valitse muovipussi biopussin sijaan. Se on ekologisempi valinta, kaikesta muovin vastaisesta lobbaamisesta huolimatta… :)

 • Nimetön
  Posted at 09:00h, 09 helmikuu Vastaa

  Kannattaa kuitenkin suhteuttaa lentämisen päästöt muuhun elämään – esim. jos perhe lentää Thaimaaseen, se vastaa päästöiltään arvioiden mukaan yhtä pahaa kuin ajaisi keskimääräisen verran KYMMENEN VUOTTA autolla. Elikkäs auton omistaminen on usein paljon vähemmän paha kuin vuosittain lentäminen. Jos lentää useamman kerran vuodessa Euroopankin sisällä, nousee sen päästöt jo helposti suuremmaksi kuin koko muun elämän yhteensä.
  Toki kaikilla muilla pienilläkin teoilla on silti merkitystä <3 Ihan huippua kaikki kierrättämiset ja muovin vähentämiset, jo ihan maapallon roskaantumisen ehkäisemiseksi <3 Tärkeää olisi kuitenkin ehdottomasti saada yleisellä tasolla lentomatkustelua vähennettyä, siltä harrastukselta kokonaan hohto pois, saada lentäminen näyttämään nololta itsensä muita arvokkaammaksi asettamiselta.
  Kestävä hiilijalanjälki olisi vuosittain noin 3000kg - siihen ei sisälly hirveästi ylimääräistä, ei tavaroiden ostamisia, ei paljoa asuinneliöitä jne, ei matkustelua jne. Keskimäärin suomalaisen hiilijalanjälki on 10 300kg, eli aivan kestämättömällä tasolla. Suomalaiset ei oo kuitenkaan kansana mitään muita kansoja ylempiarvoisia, eli meillekkään ei kuulu suurempaa oikeutta luonnonresursseihin kuin kellekkään muullekkaan. Tasa-arvo!

 • Pinja Mitrovitch
  Posted at 13:02h, 11 helmikuu Vastaa

  Hey,

  Kiva kun otit kantaa tähän, itselläni saman asian läpikäynti edessä. Lentopäästöjä ei mitenkään pysty kuitata, enkä halua lopettaa lentämistä.
  Se on hyvin iso osa elämääni matkustamisen kanssa, mutta pystyn allekirjoittamaan noi sinun arjen pienet teot.
  Ne ovat toki tärkeitä, mutta miten lopettaa tärkeä harrastus (matkustaminen) kokonaan jos ei sitä halua. Ilman todellista motivaatiota, ei synny tuloksia.

  yst. Pinja Mitrovitch // http://www.pinaycoco.fi

 • Hartsu
  Posted at 18:50h, 13 helmikuu Vastaa

  Hyvin kirjoitettu. Aikalailla samoja ajatuksia. Matkustelua rakastan sille en maha tällä hetkellä mitään. Lisäksi asun 5000km päässä suomestajitwn lentäminen ainut tapa nähdä perhettä. Kannattaa huomioida myös kun ostaa uutta vaatetta yms että suosii luonnon materiaaleja eikä muovia… :) tai kierrätettyä ja kierrättää itse niinkun oot tehnykkin.

 • Ira
  Posted at 21:39h, 13 helmikuu Vastaa

  Hyvä postaus, samaistuin tosi paljon tähän! Mulle matkustelu on iso osa elämää sekä jokseenkin tärkeää, enkä olisi siitä tällä hetkellä valmis luopumaan. Reissut ulkomaille eivät olleet mulle lapsuudessa ja nuoruudessa mahdollisia, unelmani olikin aina päästä näkemään maailmaa. Tästä huolimatta, luonto ja ympäristöasiat ovat olleet mulle tärkeitä aina :) Teen oikeastaan täsmälleen samoja asioita kuin sinä ympäristön eteen enkä myöskään omista ajokorttia. Lentäminen on toki pahempi saastuttaja, mutta loppujenlopuksi me ei voitaisi tehdä tällä pallolla yhtikäs mitään jos alettaisiin kunnolla jokaikistä asiaa syynäämään. Mikään ei ole täysin saastuttamatonta ja yllättävätkin asiat vaikkapa esim. avokadot ja puuvilla ovat todella epäekologisia valintoja, jos mietitään vedenkulutusta.

  Pienet teot ovat mielestäni tärkeimpiä ja aivan liikaa keskitytäänkin asioihin joita joku ei tee, vaikka kyseinen henkilö luettelisi pitkän listan asioista joita on jo muuttanut ympäristön hyväksi. Joten jokaiselle suotakoon harrastuksensa ja intohimonsa olivat ne sitten mitä hyvänsä, mun mielestä kenenkään ei pidä jättää elämäänsä elämättä sen takia että pelkää tuhoavansa maapallon.

Post A Comment