Archives
ALOITTELIJAN OPAS ARKISIIN EKOTEKOHIN - Natalia Oona
8063
post-template-default,single,single-post,postid-8063,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

ALOITTELIJAN OPAS ARKISIIN EKOTEKOHIN

Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Fortumin kanssa

Helmikuussa jaoin täällä blogissa kirjoituksen ”Eikö ilmastonmuutos huoleta?”, jos ette oo lukeneet vielä kyseistä postausta niin voitte käydä kurkkaamassa sen täältä. Päätin yhdessä Fortumin kanssa alkaa pohtimaan lisää omia ekotekojani ja lähteä oppimaan lisää ekologisuudesta, koska en itsekään ole aiheen konkari. On tärkeää, että ihan jokainen meistä miettii ihan jokapäiväisessä arjessa ekologisia valintoja. Fortumin sivuilta löytyy paljon hyviä vinkkejä ja oon saanut sieltä paljon lisää tietoa sekä vinkkejä itselleni. Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Fortumin kanssa.

Keräsin tähän postaukseen listan ekoteoista, joista ihan jokainen meistä voi lähteä liikkeelle. On ihan okei, vaikka ei tietäiskään kaikkea aiheesta! Tärkeintä on mun mielestä pitää mielessä, että jokainen teko on tärkeä ja vaikka ihan kaikkea ei pystyisikään tekemään niin sekään ei haittaa, niin kauan kuin yrittää kantaa oman kortensa kekoon. Niin kuin sanotaan: pienistä puroista syntyy suuri joki. Mä en yritä missään nimessä esittää aiheen experttiä tai edelläkävijää, vaan tämä on yhtä lailla oppimisprosessi mullekin. Enkä missään nimessä oo täydellinen ekoihminen, oon vielä tosi kaukana siitä, mutta haluan yrittää olla parempi ja oppia.

On tosi hankala lopettaa mitään asioita kuin seinään. Saattaa tuntua ylivoimaiselta hypätä heti alkuun syvimpään päätyyn. Itse koen että on helpompi aloittaa näistä teoista, ja sitten kun nämä sujuu rutiinina niin voi taas miettiä mitä voi tehdä lisää ja enemmän. Tämä heijastuu omalla kohdalla isoiten mitä tulee vaatteisiin ja matkustamiseen.

Pikamuodin vähentäminen

Tiesittekö että vaateteollisuus saastuttaa yhtä paljon mitä lentoliikenne JA rahtilaivat yhteensä? Noin vuosi sitten tajusin, että erityisesti pikamuodin käytön suhteen mulla on todella parantamisen varaa. Oonkin onnistunut tässä tavoitteessa tosi hyvin ja oon tosi ylpeä itsestäni. Siinä missä ennen ostelin jatkuvasti uusia vaatteita, osaksi myös koska koin että bloggaajana mun täytyi pystyä esittelemään teille jatkuvasti uusia asuja, nykyään en osta mitään mitä en todella tarvitse. Kukaan ei oikeasti tarvitse kymmenittäin talvitakkeja.

Oon aktiivisesti käynyt läpi vaatteitani ja pyrin rakentamaan mulle fiksua vaatekaappia, joka ei pursua vaan on käytännöllinen sekä toimiva, ja ennen kaikkea kestävä. Tämä ei missään nimessä tarkoita sitä ettenkö enää ostaisi ittelle mitään uusia vaatteita. Tottakai jokainen meistä tarvitsee silloin tällöin uusia juttuja, mutta tärkeintä on, että ostaa vain sellaisia vaatteita ja tavaroita joille todella tietää olevan käyttöä pitkään. Alennusmyyntejä on hyvä hyödyntää, itse esimerkiksi etukäteen olin käynyt vaatekaappini läpi ja alennuksista kävin hakemassa sinne tarvitsevamani jutut, jotka oli treenivaatteita. Tai samalla tavalla kävin just viime viikolla ostamassa Zarasta mulle kevääksi trenssin ja farkut, koska mun edelliset pari vuotta istuneet housut eivät mahtuneet. Ja varmasti hankin kesäksi vielä pari kesämekkoa edellisten tilalle.

Tuntuu, että tää asia on sellainen, että pikamuodin vähentämisestä ei saisi puhua ellei lopettaisi itse uusia vaatteiden ostoa täysin. Mun mielestä asian pitäisi olla juuri päin vastoin, on hyvä kannustaa ostamaan vähemmän ja ostaa itse vähemmän. Se että välillä ostaa jotain uutta ei kaada kaikkea.

5 vinkkiä miten oon vähentänyt vaatteiden ostamista

 

1. Käy vaatekaappisi läpi, kierrätä vaattet joita et käytä ja järjestä vaatekaappisi niin että vaatteet on mahdollisimman hyvin ja selkeästi esillä. Näin asua valitessa näet helposti mitä kaikkia vaihtoehtoja kaapistasi jo löytyy! Tavarat, joille ei tule käyttöä laitan suoraan kiertoon. Mun nyrkkisääntöni on, että jos en oo käyttänyt jotain vaatetta viimeiseen kuuteen kuukauteen laitan sen eteenpäin. Aikaisemmin huomasin liian usein siivouksen yhteydessä sovittelevani vaatteita ja säästin niitä ajatuksella ”onpa ihana, tätä pitää alkaa käyttämään” ja arvatkaa oliko sama vaate seuraavan suursiivouksen yhteydessä edelleen jossain kaapin pohjalla? Oli.

2. Tee lista vaatteista sekä asusteista, joita tarvitset. Mieti mitkä vaatekappaleet ovat monikäyttöisiä ja sellaisia, joita tiedät käyttäväsi useaan kertaan. Kysy itseltäsi minkä kanssa tätä tulisit käyttämään, minkälaisissa tilanteissa ja ennen kaikkea, tarvitsetko todella tätä? Älä osta mitään mitä et ole aikaisemmin suunnitellut ostavasi.

3. Ostaessasi panosta laadukkaisiin materiaaleihin, jotka kestävät. Tämä on mm. sellainen asia, jossa mullakin on vielä paljon parannettavan varaa.

4. Pidä vaatteistasi hyvää huolta. Pese ja huolla niitä hyvin, näin vaatteiden käyttöaika pitenee.

5. Hyödynnä kirppiksiä – niin omien vaatteiden myyntiin kuin löytöjen tekemiseen omaan vaatekaappiin.

Itse oon suurimman osan vaatteistani oon lahjoittanut Hope-hyväntekeväisyysyhdistykseen ja osan myynyt kirpputorilla

Käytä julkisia, kävele ja pyöräile

Oon niin innoissani, että kaupunkipyöräkausi on taas täällä. Oon aikaisemminkin kertonut, että mä muutenkin arkisin kävelen lähes kaikkialle, ja satunnaisesti käytän julkisia.

En oo Suomeen muutettuani ees hankkinut bussikorttia, koska satunnaiset liput tulee edullisemmaks. Käytän taksia vain kun sille on tarvetta. Nyt näin keväisin ja kesäisin senkin käyttö vähenee, kun on mahdollisuus pyöräillä. Kannattaa myös tutusua palveluihin kuten DriveNow:hun (joka meilläkin on käytössä), josta saat auton käyttöön juuri haluamaksesi ajaksi/matkaksi ja heidän valikoimastaan löytyy myös sähköautoja.

Sähköautoista puheenollen Fortum teki mielenkiintoisen jutun, jossa he ajoivat sähköautolla Helsingistä Osloon. Jutun pääsette lukemaan tästä!

Autoa vuokratessa sähköautoja on hyvin valikoimissa ja niitä pystyy lataamaan helposti kaikkialla Pohjoismaissa Fortumin Charge & Drive -verkostossa. Norjan Lofootit on olleet sellainen paikka, jossa oon jo pitkään halunnut päästä käymään ja ei olis yhtään hassumpi idea lähteä sinne road triplle! Road trip Keski-Euroopassa onnistuu myös Plugsurfing:in avulla, joka on osa Fortumia. Plugsurfing on sovellus, josta löytyy yli 100 000 latauspistettä tiheästi Saksassa, Italiassa, Espanjassa ja Ranskassa, muutama jopa Marokossa!

Itseäni ainakin kiinnostaa tällaiset reissuvaihtoehdot super paljon, ja olisi ihan huippua poikaystävän kanssa suunnitella road trip, jolloin kiertäisi Keski-Euroopassa esimerkiksi ympäri Saksaa.

Sähkön valinta

Sähkön valitseminen on todella helppo ekoteko ihan jokaiselta. Luonnollisesti jokainen meistä tarvitsee sähköä ja valitsemalla 100% hiilidioksidivapaata sähköä teet ison ympäristötyön. Fortumin kaikki sähkösopimukset ovat 100% hiilidioksidivapaita!

Kaikki sopimusvaihtoehdot löydät täältä!

Heiltä voi valita myös esim. 100% aurinkosähköä jokaiseen sopimukseen (kaikista Aurinkovalinta-sopimuksista lahjoitetaan vuosittain John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri-projektille, jollin valinta tukee myös suomalaista luonnonsuojelua).

Hyvä ekoteko on myös laskea asunnon lämpötila 21 asteeseen, joka vähentää sähkökulutusta huomattavasti. Makuuhuoneessa riittää jopa 18-20 astetta. 21 astetta sisätiloissa pidetään kuitenkin niin terveellisenä kuin energiataloudellisena.

Lentäessä suosi suoria lentoja & kompensoi lentopäästösi

Ymmärrän ettei kaikilla ole tähän aina mahdollisuutta, mutta itse valitsen lennot mahdollisimman vähillä välilaskuilla tai suorat jos sellaiset on saatavilla, vaikka se maksaisikin enemmän. Jokainen nousu ja lasku, kuitenkin tarkoittaa taas yhtä lentoa lisää.

Lentopäästöjä pystyy myös kompensoimaan eri sivustojen kautta tai joiltain lentoyhtiöiltä voi ostaa jopa biopolttoainetta, joka vähentää lennon CO2 päästöjä jopa 60-80%. Tutustu eri vaihtoehtoihin suoraan lentoyhtiön sivuilta tai erilaisten järjestöiden kautta jotka tekevät työtä ilmaston hyväksi. Nämä kulut on hyvä muistaa laskea mukaan jo reissua suunnitellessa!

Kasvisruoka

Vaikka mä olenkin sekasyöjä, niin syön silti ainakin 2-4 päivänä viikossa pelkkää kasvisruokaa ja kaupasta ostan usein myös täysin vegaanisia tuotteita. Kroppa sekä ilmasto kiittävät, kun ainakin parina kertana viikossa vaihdat annoksen kasvisruokaan. On tärkeää myös suosia lähiruokaa, mitä vähemmän ruoka joutuu matkustamaan päästäkseen mun lautaselle, sitä parempi.

Vähennä ruokahävikkiä

Tästä teosta kiittävät niin ilmasto kuin oma lompakko. Ruokahävikillä on merkittävät vaikutukset ilmastoon. Osta siis kaupasta pois tuotteita jotka ovat muuten joutumassa hävikkiin ja valmista kotona vain sen verran ruokaa kuin tiedät syöväsi. Ruokahävikin vähentäminen on iso ekoteko erityisesti pitkässä juoksussa.

Älä pakkaa hedelmiä ja vihanneksia erillisiin muovipusseihin

Jos on vaan mahdollista niin punnitsen aina tuotteet sellaisenaan ja laitan koriin, tai kestokassiin suoraan mukaan. On täysin turhaa pakata niitä erillisiin pieniin muovipusseihin. Jos ostat isompaa satsia niin valitse biohajoava pussi.

Ei mainoksia! -tarra oveen

Helppo tapa vähentää turhaa paperijätettä. Itsekin toimin mainonnan parissa ja parempi jättää turhat paperiflyerit pois ja katsella mainokset digitaalisena.

Äänestä!

Tänään sunnuntaina on virallinen äänestyspäivä. Mä itse kävin äänestämässä ennakkoon, mutta kaikki te jotka ette oo vielä käyneet ääntänne antamassa, niin nyt on aika! On aika vaatia tekoja ilmaston suhteen myös yrityksiltä ihan valtakunnallisella tasolla.

Kierrättäminen

Kierrättäminen on tosi tärkeää ja haluan uskoa, että suurin osa teistäkin kierrättää jo kotona. Kierrätättehän myös muovit? Ensi postauksessa paneudun kierrätämiseen, koska mä voin ainakin myöntää, että ei oo montaa vuotta siitä, kun mä oon kotona alkanut kierrättämään. Erityisesti muovin kierrätys ja kiertomuovin suosiminen on ollut mulle aivan uutta.

Mitä ekotekoja te teette arjessanne? Onko teillä lisätä tähän listaan hyviä vinkkejä, joita mä en oo muistanut mainita? Otan itsekin super mielelläni vastaan kaikkia vinkkejä, joilla voin parantaa omia arkisia ekotekojani ja opin aiheesta lisää. Niin kuin sanoin, mullakin on vielä huimasti parannettavaa, mutta suunta on ainakin oikea. Haluan myös kannustaa teitäkin keskustelemaan tästä aiheesta, on tärkeää että aiheesta tehdään positiviinen ja helposti lähestyttävä. Kannustetaan siis toisiamme =)


13 Comments
 • C
  Posted at 18:21h, 14 huhtikuu Vastaa

  Mielenkiintoinen ja kivasti toteutettu postaus, joskus aiheesta kirjoitetut blogitekstit ovat jotenkin kaukaiselta tuntuvia kun niistä välittyy sellainen kaikki kerralla tyyli joka lähinnä ahdistaa. Lisää näitä :)

  • Natalia
   Posted at 10:58h, 15 huhtikuu Vastaa

   Tosi kiva kuulla, että tykkäsit :) Ihanaa alkanutta viikkoa!

 • Laura
  Posted at 18:28h, 14 huhtikuu Vastaa

  Tuolla vähän vilahtikin kesto kassit; hyvä kantaa vaikka pieneen tilaan menevää kangaskassia aina mukana niin ei tarvi ostaa muovipusseja ruokakaupoista tai esim vaatekaupoistakaan. Usein nykyään maksaakin muovipussi ekstraa. listasit hyviä perusvinkkejä arkeen! :)

  • Natalia
   Posted at 11:09h, 15 huhtikuu Vastaa

   Oon vaan lukenut, että kestokassit ei ookaan kovin ekologisia ellei samaa kestokassia sitten käytä seuraavat 40 vuotta ainakin joka toinen päivä.. Kangaskassi ei tutkimusten mukaan oo ekoteko vaan kaikken ekologisimpia ovat kierrätysmuovikassit.

   K-kaupoissa on saatavilla noita kierrätysmuovikasseja, jotka tehdään kotitaulouksien kierrättämistä pakkausmuoveista =) Tuo Riihimäen muovinjalostamo on itseasiassa myös Fortumin!

   Vaatekaupoista oon toistaiseksi ottanut paperikassin, mutta hyvä vinkki, että ostoksille lähtiessä ottais myös oman kassin mukaan. Tulee aina heti ajeltua vaan ruokakaupassa käyntiä :) Pitää pitää ensi kerralla mielessä kun lähden jotain muuta ostamaan!

 • Hanna
  Posted at 19:39h, 14 huhtikuu Vastaa

  Mistä toi toppi on? :)

  • Natalia
   Posted at 11:10h, 15 huhtikuu Vastaa

   Nelly.comista :) Nellyn oma merkki, mutta viimeeksi ainakin noi oli loppuunmyyty kun katsoin :/

 • Milla Sukhilta
  Posted at 22:10h, 14 huhtikuu Vastaa

  Ihanaa, kun näistä asioista kirjoitetaan :) Arvostamme, että vaikuttajat jakavat omia vinkkejään ja pitävät aihetta pinnalla.

  • Natalia
   Posted at 09:47h, 16 huhtikuu Vastaa

   Mustakin vaikuttajien on tärkeää vastapainona kaikelle markkinoinnille joihin liittyy kulutus puhua myös näistä asioista :)

 • Natasha
  Posted at 17:01h, 15 huhtikuu Vastaa

  Eli ensin teet hieman yhteistyötä Hullujen Päivien kanssa ja seuraavassa postauksessa sitten kerrot vähän ekotekoja ja sanot että shoppailua kannattaa vähentää. Miten meni niin kuin omasta mieslestäsi? :—-)

  • Natalia
   Posted at 17:21h, 15 huhtikuu Vastaa

   Moikka. Ymmärrän ristiriidan! Ja nimenomaan siksi, että mun blogissa ja somessa on paljon vinkkejä ja markkinointia aiheista, joihin liittyy kulutus, oli mun mielestä hyvä kertoa myös esimerkiksi pikamuodin synkistä puolista. Vaikka vinkkailenkin alennuksista tai markkinoin tuotteita, en missään nimessä halua, että kaikki seuraajani ostavat kaiken. Toivottavasti jokainen ostaa vain sen minkä todella tarvitsee. Eli miten meni omasta mielestä – no mielestäni on vastuullista bloggarina, jonka yksi isoimpia aiheita on tyyli ja kauneus, myös muistuttaa ekologisuudesta.

 • Julia
  Posted at 15:57h, 18 huhtikuu Vastaa

  Ihanaa, kun suomalaisena vaikuttajana otat osaa keskusteluun! Ei tarvitse tehdä täysmuutosta kulutuspäätöksissään, ja juuri tällaiset yksittäiset pienet teot ovat niin tärkeitä. :) Musta on ihan mahtavaa, että puhut juuri pikamuodin vähentämisestä ja julkisten, pyöräilyn ja kävelyn suosimisesta, niillä vähentää jo huomattavasti omaa hiilijalanjälkeään.

 • Aria
  Posted at 16:22h, 19 huhtikuu Vastaa

  ”Tottakai jokainen meistä tarvitsee silloin tällöin uusia juttuja” toi lause jotenki kilahti, sillä en koe että jokainen meistä TARVITSISI uusia juttuja ”silloin tällöin”. Itse just laitoin almost koko vaatekaappini uusiksi; kierrätin kaikki vanhat vaatteet kirppikselle ja ostin tilalle kirppiksiltä. Joten se oli win-win-tilanne. Oon ollut kasvissyöjä kohta viisi vuotta ja käyttänyt kestokassia siitä asti. Itse ostan uutena vain ne pakolliset, mitä oikeasti tarvitsee; kuten alusvaatteet. Muuten kaikki on kirppikseltä suoraan. Säästää luontoa sekä aikaa ja rahaa.

  • Natalia
   Posted at 18:42h, 21 huhtikuu Vastaa

   Niin kuin säkin tuossa totesit niin kyllä meistä jokainen kuitenkin välillä tarvitsee jotain uutta. Olipa se sitten niitä alusvaatteita tai kirppikseltä ostettu talvitakki edellisen tilalle :) En meinannut uudella, että tarvitsisi olla suoraan tehtaalta vaan hyvä jos löytää kirppikseltä kaiken tarvitsemansa. Materiaali kuitenkin kuluu käytössä tai saattaa mennä rikki, ja silloin sen tilalle tarvitsee uuden. Mahtavaa että oot noin ekologinen :) Itsekin yritän pikku hiljaa ottaa askeleita samaan suuntaan.

Post A Comment