Archives
VASTAUKSIA TEIDÄN KYSYMYKSIIN - EKOLOGISUUS - Natalia Oona
8252
post-template-default,single,single-post,postid-8252,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

VASTAUKSIA TEIDÄN KYSYMYKSIIN – EKOLOGISUUS

Postaus toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Fortumin kanssa

Kysyin tällä viikolla Instagramissa, olisiko mitään kysymyksiä liittyen ekologisuuteen tai mun ekologisuuteen. Kaikki tulleet kysymykset liittyivät pelkästään mun tekojen tai mun ammatin perusteluun eikä siihen mitä käytännössä teen, ja musta tää on tosi hyvä osoitus siitä missä hengessä tätä aihetta käsitellään tällä hetkellä. Etittiin enemmänkin aihetta osotella sormella kuin vinkkejä  ekotekohin ja siihen miten itse voisi osallistua. Tosi moni kysymyksistä oli sellaisia joita oon käsittelyt täällä blogissa jopa kahteen kertaan aika laajasti. Toivon kuitenkin, että mahdollisimman moni sai edellisistä postauksista vinkkejä ja motivaatiota ottaa ekologisuutta huomioon omissa teoissa.

”Miten perustelet sen että sun työ kannustaa ylikuluttamiseen ja luonnonvarojen tuhlaamiseen?”

Vastaus: En perustele sitä yhtään millään. Blogit ja sosiaalinen media on yksi mainoskanava siinä missä televisio, radio, lehdet yms. enkä usko että kukaan kyseenlaistaa esimerkiksi lehtien työntekijöitä siitä, että millä he perustelevat työnsä. Tai henkilöitä jotka suunnitelevat vaatebrändien kamppikset tai muuten markkinointialalla työskenteleviä.

Koen myös että mun seuraajilla on oma vastuu heidän kulutuksestaan. Mun työnä on esitellä eri tuotteita ja kertoa esimerkiksi alennuksista, jotta mun seuraajat voivat tehdä informoituja päätöksiä sen suhteen mitä ostavat. Teen myös mun työtäni paljon sen perusteella mikä seuraajissa herättää kiinnostusta. Tilastoja katsoessa ihmisiä kiinnostaa eniten uudet tuotteet, vaatteet sekä asususteet ja matkat. Tällöin luonnollisesti mäkin teen sellaisia postauksia ja juttuja, joita seuraajat haluavat nähdä. Musta on hyvä muistaa että te seuraajathan sen ootte valinneet keillä sosiaalisessa mediassa on ”valtaa”. On valitettavaa, että ihmisiä yleisesti sosiaalisessa mediassa kiinnostaa eniten ylikulutus ja luonnonvarojen tuhlaaminen.  Varmasti jos valtavirtaa kiinnostais erilaiset asiat niin jutut somessa olis aika erilaisia. Sen takia mä koenkin erityisen tärkeäksi puhua näistä asioista!

Mä en missään nimessä halua kannustaa ketään ostamaan mitään mitä he eivät tarvitse tai varsinkaan ylikuluttamaan.

Koen myös että mulla on bloggaajana vastuu puhua tästä. Ymmärrän tosi hyvin sen että moni sosiaalisen median vaikuttaja on mielummin hiljaa, koska kun alkaa puhumaan ekologisuudesta niin moni alkaa sen jälkeen osoittelemaan sormellaan kaikkia pieniäkin tekemisiä, jotka ovat vähänkään ristiriidassa. Koen kuitenkin että on tärkeää nostaa näitä asioita esille ja puhua esim pikamuodin synkistä puolista. Mä ihan todella yritän parhaani mukaan olla ekologinen ja tiiän että oon tosi kaukana täydellisestä, mutta mä yritän.

Musta on turha osoitella yhtään ketään sormella, siitä ei kukaan hyödy millään tavalla. On tärkempää puhua asioista positiivessa valossa ja kannustaa parempiin valintoihin :) Yhdessä voidaan tehdä paljon hyvää ja jokainen teko on ihan oikeasti tärkeä. Siksi halusin tehdä tän kampanjan ja kannustaa muitakin puhumaan avoimemmin ekologisuudesta!

Tämä on mun työni ja se että teen työtä, ei tarkoita ettenkö voisi olla myös ekologinen.

”Ootko miettinyt lentämisen vähentämistä?”

Vastaus: Oon jo vähentänyt matkustamistani paljon. Oon kieltäytynyt monesta PR-matkasta tänäkin vuonna sekä vähentänyt omia lomamatkoja. Oon silti sanonut että en oo valmis luopumaan lentämisestä kokonaan, mutta on karsinut kaiken mahdollisen ”ylimääräisen” pois.

”Miten pystyt olla esim. ostamatta uusia vaatteita? Mä en pysty aina pakko ostaa.”

Vastaus: Kirjoitin just aikaisemmassa ”Aloittelijan opas arkisiin ekotekoihin” -postauksessa, jonka löydät tästä, aiheesta tosi laajasti ja annoin vinkkejä siihen miten lopettaa uusien vaatteiden ostaminen. Suosittelen että käyt lukemassa tuon postauksen :)

Mulle vaatteiden ostamisesta luopuminen ei oo ollut mitenkään hankalaa. Ittelläkin on paljon kivempi olla kun vaatekaappi ei pursua vaatteista, vaan sieltä löytyy pelkästään vaatteita joista oikeasti tykkää ja jotka toimii helposti eri kokonaisuuksiin sekä tilanteisiin. On helppo pukeutua kun on vakkariasuja jotka voi vaan vetää päälle :) Ymmärrän kuitenkin, että joillekin ostamisesta luopuminen voi olla hankalaa ja siksi oonkin sanonut ettei kaikkea tarvitsekaan lopettaa heti seinään. Tärkeämpää on että edes yrittää ja pikku hiljaa alkaa tekemään ekologisiavalintoja entistä enemmän.

”Kuinka paljon käytät julkisia/autoa/kävelet päivittäin?”

Vastaus: Tästäkin kirjoitin tuossa ”Aloittelijan opas arkisiin ekotekoihin”, mutta lyhyesti tiivistettynä kävelen lähes joka paikkaan (iso etu asua ihan keskustassa), käytän julkasia muutaman kerran kuussa ja autoa en omista.

”Maksatko kompensaatiomaksuja lentolipuista?”

Vastaus: Joo, maksan kaikista mun lennoista kompensaatiomaksut. Voin kertoa tästä erillisessä postauksessa tarkemmin, jos ootte kiinnostuneita kuulemaan lisää.

”Miten huomioit ekologisuutta kun osatat uusia vaatteita, kosmetiikkaa tai saat pr-lahjoja?”

Vastaus: En osta mitään mitä en tarvitse, enkä myöskään ota PR-lahjana vastaan mitään mitä turhaa.  Viimeisen vuoden aikana oon ostanut vain muutamia uusia vaatteita ja kosmetiikassa käytän aina vanhat ensin loppuun ennen kuin ostan uutta..

Suosin aina ympäristöystävällisesti pakattuja tuotteita ja kierrätän esimerkiksi shampoo- ja hoitoainepurkkien muovit. On tosi tärkeää valita tuotteita, joiden muovipakkaukset voi kierrättää tai tuotteita jotka on valmistettu kierrätysmuovista. Esim. Shampoopullon muovin voi kierrättää jopa 10 kertaa! Sinillä on myös uusia siivoustuotteita jotka on valmistettu kierrätysmuovista, mikä on musta ihan huippua.

. Tiesittekö että Fortumin Riihimäen kierrätyslaitos on Suomen ainoa, jossa muovit kierrätetään? Fortumin mukaan kysyntä kierrätysmuoville kasvaa koko ajan, yritykset ovat todella innokkaita tekemään kierrätysmuovista tuotteita, eli suosikaa näitä ja innostakaa yrityksiä lisää. Lisää voitte käydä lukemassa täältä!

Kierrätysmuovista valmistetaan myös Essi-kiertokassit, jotka on siis K-kaupoissa myytäviä muovipusseja, joita mäkin käytän kaupassa käydessäni. Paperikassi tai tavallinen kestokassi ei nimittäin oo kovin ekologinen valinta. Tehtyjen tutkimusten mukaan kestokassia tulis käyttää joka toinen päivä ainakin seuraavan 38 vuoden ajan, jotta se tulis ekologisemmaksi. Siksi mäkin suosin noita Essi-muovikasseja, jotka sopii myös hyvin roskapussiksi kierrätysmuoville :)

”Kuinka usein ostat vaatteita uutena? Käytkö kirppiksillä vai ostatko muuten vaatteita käytettynä?”

Vastaus: Mä en rehellisesti oo itte käynyt kirppiksillä ostoksilla, tai ostanut vaatteita käytettynä. Pitäis kyllä ehdottomasti aloittaa! Jotenkin se on vaan uus alue mulle ja en oikein tiiä mitkä olis hyviä kirppiksiä joissa kannatais käydä? Tai jos te ostatte vaatteita käytettyinä niin mitä kautta ostatte? Ottaisin super mielelläni vinkkejä vastaan paikoista joista löytyy trendikkäitä ja hyvälaatuisia vaatteita, koska kirppistely kiinnostaa mua kovasti.

Harrastan kuitenkin aika paljon sitä että vaihtelen ja lainailen vaatteita esim siskoni kanssa. Win – win, kun molemmat voi lainailla toisiltaan.

”Voisitko ryhtyä kokonaan kasvissyöjäksi?”

Vastaus: Rehellisesti en vois. Voisin alkaa 90% kasvissyöjäksi, mutta tykkään ihan liikaa hamppareista ja lihapullista, että voisin luopua niistä kokonaan. Oon kuitenkin vähentänyt lihansyöntiä super paljon ja syön suurimmaksi osaksi kasvisruokaa nykyään.

”Mielipide influencereiden pikamuodin mainostamisesta ja kuluttamisesta?”

Vastaus: Muoti- ja vaateteollisuus on ollut olemassa jo vuosia. On ihan normaalia että vuosien myötä mainokset muuttavat myös muotoon ja että netin kautta on syntynyt uusia kanavia mainostaa. Musta on hienoa että ollaan onnistuttu luomaan uusi ala ja uusia työpaikkoja. Jokaisen kuitenkin meistä täytyy tehdä töitä, ja olis kyllä ihan huippua olla sellasessa asemassa, että voisin olla täysin ekologisessa työpaikassa, mutta varmasti aika harvan kohdalla tämä on mahdollista.

”Ootko miettinyt ekologisuutta ennen Fortumin kampanjaa?”

Vastaus: Oon! Kirjoitin jo alkuvuodesta aiheesta ”eikö ilmastonmuutos huoleta?” postauksen, jonka voit lukea täältä. Oon myös kertonut, että ekologisuus on ollut pitkään omassa arjessani läsnä, vaikka en oo siitä paljon puhunut. Niin kuin sanoin, niin tästä aiheesta tuntuu jännitävältä puhua, koska heti joutuu suurennuslasin alle kaikkien tekojensa suhteen. Oon lopettanut ylimääräisen vaatteiden ostelun jo yli vuosi sitten ja vaihtanut jo pitkän aikaa sitten paljon kasviruoka painnotteisempaan ruokavalioon. Toki tän kampanjan myötä oon saanu tosi paljon lisää tietoa ja informaatiota. Niin kuin oon sanonut en todellakaan oo mikään expertti tai yritä sellaista esittää, mutta haluan oppia ja yrittää jatkuvasti olla omassa arjessani ekologisempi. On ollut ihan mieletön Fortumin kanssa päästä käymään läpi näitä asioita :) Toivon että tekin ootte tässä samalla oppineet jotain uutta. Niin kuin sanoin, niin musta tää on erittäin tärkeä aihe josta pitäisi puhua enemmän positiivisessa hengessä kannustaen! Sen sijaan että kysytään toisiltamme ”maksatko sä kompensaatiomaksuja lentolipuista” niin kysytään mieluummin ”mitä kautta sä suosittelisit maksamaan lentolippujen kompensaatioamaksut?”.


9 Comments
 • Katariina
  Posted at 11:34h, 13 toukokuu Vastaa

  Moikka,
  Tosi hyviä vinkkejä ja mun mielestä hyvin ”perustelet” myös omaa ammattiasi ja valintojasi! (Vaikka sen ei varmaan ollut tarkotus olla tän postauksen ydin.) Halusin vaan sanoo, että itse esitin oman kysymykseni vinkkimielessä, eikä ollut tarkotus mitenkään ”syyllistää”! :) Musta on hienoa, et käytät sun ääntä tällaisten matalan kynnyksen vinkkien jakamiseen, koska musta paras tapa muuttaa omia tottumuksia on just pienin askelin. Uskon myös, että jos kaikki tekis jotain pieniä muutoksia edes, sillä saatais aikaan iso muutos yhdessä. Esim toi kosmetiikkapurnukoiden kierrätys oli super hyvä vinkki! Siitä tulikin mieleen, että esim. MAC ottaa vastaan, ja tietääkseni kierrättää, brändin tyhjät purkit ja putelit.

  • Natalia
   Posted at 18:30h, 13 toukokuu Vastaa

   Tosi kiva kuulla että tykkäsit postauksesta :) Pienistä muutoksista on hyvä aloittaa, ja sitten kun ne on utiininomainen osa arkea niin sitten voi taas pysähtyä miettimään mitä vois tehdä taas lisää. Aika harva pystyy lopettamaan asioita seinään, mutta tärkeintä on että jokainen meistä edes yrittäis =) Oli tosi harmi huomata kun mun kysellyyn vastanneista 10% ei miettinyt arjessaan ekologisuutta ollenkaan ja lähes puolet unohti jo parin viikon jälkeen kasviruokahaasteenkin.. Kiitos vinkistä, hienoa toimintaa MACiltä =)

 • ida ihana
  Posted at 12:19h, 13 toukokuu Vastaa

  Hyviä vastauksia, kiitos postauksesta!:) Helsingissä on ainakin paljon hyviä krippiksiä, oma lempaprini on Töölöntori Relove. Nettikirppis vähänkäytetty on myös ollut toimiva ja olen siellä myös saanut kaupaksi omia vaatteitani :)

  Mukavaa viikkoa!::)
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/Kotona-kaupungissa

  • Natalia
   Posted at 18:31h, 13 toukokuu Vastaa

   Hei kiitos super paljon vinkeistä :) Toi Relove pitää ainakin käydä heti ekana kurkkaamassa läpi. Tosi ihana että tykkäsit postauksesta! Kiitos ja oikein mukavaa viikkoa myös sulle :)

 • Myy
  Posted at 20:33h, 13 toukokuu Vastaa

  Huomaa, että olet todella ajatellut näitä asioita. Todella fiksusti ajattelet ja toimit.

  • Natalia
   Posted at 10:03h, 14 toukokuu Vastaa

   Ihana kuulla että postauksista välittyi tuollainen fiilis! Ihanaa viikkoa sulle :)

 • Mari
  Posted at 20:48h, 13 toukokuu Vastaa

  Hieno juttusarja sulla ekologisuudesta,kiitos!
  🙂 mä haluisin petrata kasvisruokavaliossa,mut mulla tulee mahavaivoja tosi monesta kasvisruokaaineesta…
  Hesarissa oli just helsingin suosituista kirppiksistä juttua!
  https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000006101519.html
  Mä itse en oo ostanut vuoteen uusia vaatteita,koska kirppareilla on nykyään niin hyvää tavaraa ja se on kiva harrastus! 🙂

 • Aria
  Posted at 17:16h, 15 toukokuu Vastaa

  Itse suosin kirpputoreista Kaivarin Kanuunaa, Punavuoren Patinaa, keskustan UFFia sekä FIDAa ja Relovea :) en oo ostanu uusia vaatteita kun tasan kahdet tänä vuonna: R/H mekko ja farkut kun edelliset hajos. Muuten kaiken muun oon hankkinu kirpputorilta ja oon tehny todella hyviä löytöjä!

 • Laura
  Posted at 17:51h, 16 toukokuu Vastaa

  Zadaa-sovellus kannattaa ehdottomasti ottaa käyttöön! Sieltä löytyy kivoja vaatteita ja voit myös myydä omias sen kautta :)

Post A Comment