Archives
INSTA-AHDISTUS - Natalia Oona
8400
post-template-default,single,single-post,postid-8400,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

INSTA-AHDISTUS

Oon ollut viimeiset kahdeksan vuotta somessa tosi aktiivinen ja aina silloin tällöin mulla on ollut someahdistusta. Se on kuitenkin mennyt ohi tosi nopeasti ja ollut aika harvinaista. Nyt viime aikoina oon kuitenkin huomannut, että Instagram on se kanava, joka ahdistaa mua usein ja paljon.

Oon miettinyt, että mikä mua Instagramissa oikein ahdistaa? En oo blogista koskaan kuitenkaan kokenut vastaavanlaista. Mulla on myös hyvä itsetunto ja yritän parhaani mukaan olla aina vertaamatta itseäni tai mun kuviani muihin tai heidän sisältöönsä. Oon tullut siihen tulokseen, että mua ahdistaa se miten niin monien vaikuttajien sisältö on ihan samanlaista ja että just se samanlainen sisältö on sitä suosituinta. Ne samanlaiset kuvat, joissa on vaan eri ihminen poseeramassa samassa kohtaa kuin viis muuta vaikuttajaa, kerää eniten tykkäyksiä. Tulee väkisinkin sellanen olo, että munkin pitäis tehdä tuollaista sisältöä, koska se on se mitä valtayleisö haluaa nähä.

Mun tyylini ei oo ikinä ollut super huolitellut ja lavastetut kuvat tai viimeisen päälle suunniteltu feedi, jossa kaikissa kuvissa on sama filtteri. En vaan tosissani pystyis raahaamaan Ladureen macarons laatikkoa ympäri keskustaa eri nähtävyyksille, jotta pystyn ottamaan siitä kuvan joka saa tykkäyksiä. Instagramin feikkeys kaikessa yksinkertaisuudessaan ahistaa mua. Matkustetaan tiettyyn maahan vain kuvien takia, puetaan vaan kuvaa varten asu, jossa ei oikeasti vois päivää viettää, ravintola valitaan vain sen mukaan minkä sisustus sopii Instagramiin (oon muutaman kerran erehtyny menemään tuollaiseen paikkaan, koska kuvissa se on näyttänyt kivalta – todellisuudessa ruoka on ollut täysin ylihintaista, ei ollenkaan hyvää ja palvelu huonoa), pasta tilataan kuvaa varten ja pöydälle levitetään New York Times, kuvataan ja sit vielä editoidaan kuva täysin.. Kuvatekstissä tietty kerrotaan, miten hauskaa on. Oon oikeasti alkanut ymmärtää miksi me bloggaajat ja Instagrammaajat ollaan ammattiryhmänä vähän raskaita. Enkä missään nimessä halua olla mukana promoamassa tollasta elämää, vaikka se onkin työ, myös mulle.

Ja tiiän, että jokainen voi tietty valita ketä seuraa ja että Instagramissa on paljon tilejä, jotka on aivan täysin ton vastakohta. Ei munkaan tarvis seurata tuollaisia tilejä, kerta alkaa ahdistamaan. Mulla on kuitenkin vähän erilainen tilanne, kun kyseessä on mun työ. Paine on vähän erilaista kuin jos vaan päivittelisin Instagramiani kavereille omaksi huvikseni. Mulla on työn puolesta jatkuva paine tuottaa sisältöä ja mielellään tietty sellaista sisältöä, joka kerää hyvin näkyvyyttä. Samaan aikaan yritän kuitenkin pysytellä uskollisena itselleni ja omalle tavalleni tehdä somea.

Eikä tän oo tarkoitus olla millään tavalla teksti, jolla yritän uhriutua, tai yrittää olla jotenkin erikoinen. Tiiän varsin hyvin, että syyllistyn myös itte pahimpiin Instagram-kliseisiin. Välillä paineen alla ja välillä ihan täysin huomaamattani. Halusin vaan kertoa millaisten paineiden ja ahdistuksen kanssa oon kamppaillut viime aikoina. Miksi musta tuntuu nykyään tosi usein hankalalta postata mitään kuvia tai sisältöä. Oon miettinyt välillä jotain somelomaa, mutta en usko että pystyisin olla postaamatta Instagramiin mitään, koska tottakai se on myös asia jota tykkään tosi paljon tehdä. Mun tavoitteena on näyttää rehellisesti omaa elämääni ja ottaa kuva kiva jos hyvä hetki osuu kohdalle, eikä erikseen mennä johonkin sen hyvän kuvan takia. Yritän muistuttaa itteäni tästä vähän useammin!

Oon myös muutama kuukaus sit poistanut Jodelin, koska ei tehnyt enää hyvää lukea juttuja sieltä. Olis kiva jos tulisitte käymään keskustelua aiheesta suoraan mun kanssa niin pääsen myös osallistumaan! Tai sama jos teillä on mitään kysymyksiä niin aina saa kysyä tai tulla sanomaan.

Koetteko te joskus ahdistusta somesta tai Instagramista? Mitkä on teidän vinkit sen selättämiseen?


22 Comments
 • Roosa
  Posted at 10:08h, 13 kesäkuun Vastaa

  Mietin, että kannattaisiko sun harkita ehkä jotain toista työtä/ammattia jos ahdistaa? Ei oo kivaa jos ei viihdy omassa työssään.. Tottakai kaikilla huonoja päiviä (ja en tarkoita että instagramin kuuluu olla niin fake kun se nykyään on) mutta oletko koskaan miettinyt että haluisit ehkä tehdä jtn muuta?

  Ja ite lopetan seuraamasta ihmisiä melkein päivittäin, koska kaikilla samat presetit lätkästy täysin samanlaisten kuvien päälle. Tykkään kivoista kuvista kauniissa paikoissa mutta kaipaisin sun lailla ehkä jotain persoonaa. Nyt tuntuu että kaikki ihan samaa massaa :D Lisäksi unfollaan tilejä jossa ei muuta kun bloggaajan naamasta/kropasta kuvia. Ei kukaan jaksa päivästä toiseen tuijottaa toisen selfieitä, ei vaikka tyyppi ois kuinka hyvännäkönen tahansa. Näitä löytyy varsinkin ruotsivaikuttajista paljon.

  • Natalia
   Posted at 10:26h, 13 kesäkuun Vastaa

   Se että on huonoja päiviä (välillä enemmän ja välillä vähemmän) musta tarkoita sitä, että pitäisi löydä hanskat tiskiin ja lopettaa. En oo siis missään nimessä jatkuvasti ahdistunut – pahoittelut, jos tekstistä tuli sellainen kuva. Oon kuitenkin yli kahdeksan vuoden ajan rakentanut omaa uraani, ja 90% ajasta rakastan mun työtä ihan yli kaiken :) Ja juuri se työosa tästä mulla sujuu paremmin kuin hyvin, kyse ei ollut siis siitä. Mua ahdistaa se millainen Instagram on nykyään, se miten joillain saattaa koko päivät pyöriä pelkästään Instagramin ympärillä. Oon muuten niin onnellinen siitä, että saan tehdä työtä josta nautin, vaikka välillä ahdistaakin. En siis usko, että tää tästä vaihtamalla paranis.

   Oon samaa mieltä kuin sä mitä tulee noihin kuviin. Ymmärrän kuitenkin myös sen puolen, että tulee helposti vaan lisättyä niitä kuvia itsestään kun ne kerää enemmän tykkäyksiä. Maisema- tai ruokakuvat ei yleisesti oo kovin suosittuja niin huomaan etten ittekään niitä tyyliin ikinä instaan lisäile, koska ne ei vaan saa tykkäyksiä = tulee olo ettei seuraajat jaksa niitä katsoa.

   • Roosa
    Posted at 12:47h, 13 kesäkuun Vastaa

    Joo ymmärrän että tätä somea työkseen tekevät haluavat lisätä kuvia mitkä saa tykkäyksiä. Mutta onko se tykkäysten määrä tossa työssä se menestyksen mittari? Tai kiinnittääkö yhteistyökumppanit siihen enemmän huomiota kuin esim. seuraajamääriin tai kuvan kattavuuteen?

    Itse vaan en jaksa seurata tilejä, joiden pääpointti on oma naama/kroppa.
    Itse kaipaan just kahvilakuvia, kuvia matkoista, maisemista, sisustuksesta ja niin edelleen. Itse pyrin aina tykkämään kivoista kuvista, mutta oon kuullut myös monilta, etteivät he jaksa aina tykätä kuvista – mikä on toki harmi.

    Mutta sun kannattaa toki jatkaa oman jutun tekemistä, kyllä uskon että sun tyyliset ihmiset löytää joka tapauksessa sun kuvien pariin!

    • Natalia
     Posted at 13:25h, 13 kesäkuun Vastaa

     Kyllä yhteistöissä vaikutta tosi moni eri asia siihen onko kampanja ollut onnistunut vai ei :) Ei pelkästään tykkäykset, seuraajamäärät tai edes se kuvan kattavuus.

     • Roosar
      Posted at 14:02h, 13 kesäkuun

      Joo sen kyllä ymmärrän, että monet asiat vaikuttaa, mutta kun nimenomaan puhut tässä kohtaa kuvien tykkäyksistä, niin ajattelin onko se jotekin ’tärkeämpi’ muuta statistiikkaa.

      Jos ja kun monet asiat vaikuttaa, ei ehkä kannata sitten jäädä liikaa tuijottamaan kuvien tykkäysmääriä, vaan lisätä enemmän just semmosia kuvia mitä haluaa/itseä kiinnostaa

 • Mindi
  Posted at 10:14h, 13 kesäkuun Vastaa

  Hei Natalia,
  En ikinä kirjoita kommentteja mutta nyt laitan tästä asiasta.
  Minä 29 vuotiaana rakastan paljon enemmän luonnollista/ei huoliteltua sisältöä ja nimen omaan aitoa. Mä en ole ikinä jaksanut katsoa tai seurata ihmisiä jotka tekee juuri näin kuin kerroit. Minua kiinnostaa ihmiset sellaisena kuin ovat ja sen huomaa heti kun joki tekee sen vain että näyttää oma ig hienoimmalta, noup ei. Nykypäivä on muutenkin niin täydellisyyden pyrkimistä ja ”elämän feikkaamista” että itseänikin oksettaa. Joten anna palaa nainen juuri sellaista sisältöä kuin haluat eli ole 100% oma itsesi !

  • Natalia
   Posted at 14:33h, 13 kesäkuun Vastaa

   Hei! Ihana kun laitoit kommenttia :) Musta myös paljon kiinnostavampaa seurata ihmisiä ihmisinä, katsoa arkisista hetkistä otettuja kuvia ja tarinoita. Nähdä sitä elämää, eikä pelkkää siloiteltua ja lavastettua materiaalia! Kiitos paljon tsempistä ja aurinkoista loppuviikkoa <3

 • Sanna
  Posted at 11:05h, 13 kesäkuun Vastaa

  Ymmärrän mitä tarkoitat. Mutta näin aktiivisena Instagram käyttäjänä alkaa itseäkin pikkuhiljaa kyllästyttää sellaiset ”täydelliset” tilit ja uskonkin että tämä trendi on kääntymässä. Olen huomannut että viimraikoina oon katsellut paljon enemmän sellaisia persoonallisia tilejä, jossa on ns jotain kosketuspintaa, jotain persoonallista tai henkilökohtaista. Esim sun stooreja on tosi kiva katsoa :) kivaa päivää sulle!

  • Natalia
   Posted at 14:09h, 14 kesäkuun Vastaa

   Mäkin toivon että trendi olis kääntymässä. Tosi kiva kuulla, että oot tykännyt kattoa mun storeja =) Yrin pitää jatkossakin siellä menon mahdollisimman rentona. Kiitos ja ihanaa viikonloppua sulle!

 • Mira
  Posted at 16:51h, 13 kesäkuun Vastaa

  Hyvä teksti! Sun blogi on yksi harvoista joita jaksan seurata, vaikutat kovin aidolta :) ja sun asukuvat on aina parhaimpia! Saa kovasti inspiraatiota omaan pukeutumiseen.

  Oman instan poistin aikoja sitten, ei vaan kiinnostanut seurata niitä samanlaisia ylihuoliteltuja/lavastettuja instakuvia.
  Tuli mieleen yksikin kerta lomaillessa kun pari tyttöä kuvaili toisiaan joka päivä eri paikoissa 24/7, ostivat drinkkejä pelkästään kuvia varten, aina välissä vaihdettiin taas uudet vaatteet jne … se oli hieman huvittavaa seurata sitä menoa ja jokseenkin surullista myös. Jotenkin myös ärsyttää se mihin tää maailma on mennyt… :/

  Mutta joo, sun blogi on ihan mahtava! Jatka samaan malliin :)

  • Natalia
   Posted at 14:13h, 14 kesäkuun Vastaa

   Ihana kuulla, että oot tykännyt :) Kiitos!

   Ymmärrän hyvin. Mäkin oon viime aikoina yrittänyt ettiä erillaista seurattavaa ittelleni sinne ja huomaan etten hirveästi jaksa edes selata etusivun kuvia läpi, kun tuntuu että siellä on aina ne ”samat” jutut.. Toi on kyllä kurja kun monet helposti alkaa elämään somea varten. On eri asia elää ja tallentaa kivoja hetkiä someen kuin se että asioita tehdään vaan koska ne näyttää hyvältä somessa. Tietty voi olla että tytöt on olleet reissussa vaan tuottamassa sisältöä eli töissä, mutta musta on niin kurja, että koetaan, että täytyy matkustaa ulkomaille luodakseen kivaa sisältöä esim. Instaan. Tai kuvaaminen voi joillekin mieluinen harrastus, mutta niin.. Yleisesti on vaan kurjaa mihin suuntaan Instagram erityisetsi on mennyt. Aito, rento ja normaali elämä on jäänyt aikalailla kokonaan pois :(

   Kiitos vielä ja ihanaa viikonloppua sulle :)

 • A
  Posted at 18:08h, 13 kesäkuun Vastaa

  Itse lakkasin jo jonkin aikaa sitten seuraamasta suurinta osaa niistäkin harvoista bloggaajista, joita ennen seurasin blogeissa ja instassa. Sä olet yksi harvoista, joita enää seuraan missään. Mua ärsyttää suunnattomasti jos instassa tulee vastaan sellaisia ”toistensa kopioita”, joissa toistuu just kaikki macaronsit, eifel-tornit, viinilasikuvat, ”täydelliset” aamiaiset samoine lehtineen, croisanteineen jne. Siis sellaiset ”instakliseet”. Muutenkin mua ahdistaa/ärsyttää sellainen huoleton ympäri maailmaa lentely, itse kun yritän olla kohtalaisen ympäristötietoinen.

  Tykkään katsoa kauniita ja laadukkaita kuvia, mutta miksi hemmetissä täytyy feikata?! Ja kuka jaksaa sellaista ”jatkuvaa täydellisyyttä” tai täydellisyydentavoittelua seurata. Jotkut bloggaajathan ovat julkaisseet ”totuus kuvien takaa” -tyylisiä postauksia ja sitten heidän aitouttaan kehutaan. Siis what?! Tarinat on tyyliin ”tässä kuvassa näyttää kun olis täydellinen ilma ja lekottelisin yksin tällä ihanalla rannalla ihanien herkkujen keskellä ja kuvatekstissä hehkutetaan kuinka ihanaa on, mutta oikeesti oli pirun kylmä, ranta oli ihan täynnä ja photoshoppasin muut pois , drinkit maistui kauheelta ja ruoka oli pilaantunutta.” Siis oikeesti…

 • E
  Posted at 21:54h, 13 kesäkuun Vastaa

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Ite en seuraa yhtäkään bloggaajaa instassa just ton takia, että sisältö tuntuu niin feikiltä. Blogeistakin oon pyrkinyt karsimaan pois sellaiset, jotka edustaa pelkkää kiiltokuvaa. Tykkään sun blogissa just siitä, että kirjottelet ihan arkikuulumisia ja sit toisaalta myös tämmösiä kantaaottavia tekstejä. Jatka vaan tekemistä rohkeesti sun omalla tyylillä! Uskon, että löytyy myös seuraajia, joita kiinnostaa aidompi sisältö :)

 • Johanna
  Posted at 22:02h, 13 kesäkuun Vastaa

  puhut niin asiaa! Ite en tykkää yhtää tollasista suunnitelluista igtileistä+siihen päälle vielä jotku presetit nii alkaa olla jo mun makuun aika mautonta.. mun lemppari instagrammaaja on josefinehj sen takia et kuvat ei vaikuta niin suunnitelluilta eikä hän käytä mitää filttereitä. Toivon että tälläsest tyylist tulis uus juttu, koska Instagram on nykyään niin feikki.

 • Jenni
  Posted at 08:05h, 14 kesäkuun Vastaa

  Siis tämä! Ärsyttää ihan suunnattomasti tollanen feikkisisältö ja aidompaa sisältöä on vaikea löytää, kun ne vaikuttajat ovat pienempiä.

  • Natalia
   Posted at 13:00h, 14 kesäkuun Vastaa

   Pakko todeta tähän että mitä oon tutkaillut niin ei niillä pienemmillä vaikuttajillakaan oo usein oo yhtään sen aidompaa sisältöä. Joskus heillä saattaa olla jopa feikimpää, koska he erityisesti haluavat kasvattaa seuraajiaan ja tykkäyksiä.. Ja usein sisältö näyttää kun oltais vaan kopioitu joidenkin isojen vaikuttajien sisältöä ja yritetään sillä puskea pinnalle. Tää oli nyt ihan super karski yleistys :D On vaan tullut tosi monta tollasta vastaan. Pitää vaan enemmän ettiä sellasia aitoja tilejä seurattavaksi :) Esim. gabriellecaunesil on musta super ihana (vaikka iso vaikuttaja/malli) onkin!

   • Minna
    Posted at 22:46h, 16 kesäkuun Vastaa

    Hyvän keskusteluaiheen herätit! Mitkä asiat ja tekijät sinun mielestäsi sitten tekevät juuri tuoda gabriellecaunesillen profiilista persoonallisen ja aidon? :)

 • Annika
  Posted at 19:49h, 14 kesäkuun Vastaa

  Tykkään sun blogista, instassa en seuraa, sori. Ymmärrän ton ahdistuksen ja siks en seuraa juuri muita ku kavereita ja ehkä paria bloggaajaa joiden tän hetkisestä elämästä olen kiinnostunut(ne on raskaana). Vitsi, tiedän että ihmisillä, joiden työ ei liity mitenkään bloggaamiseen/somettamiseen, on hirveitä paineita postata joka tuutista jotain trendikästä ja hyvännäköistä. Miltä se paine tuntuukaan teillä bloggaajilla.. Tsemppiä kuitenkin kaikkeen mitä päätät tehdä, muista aina että tärkeintä on mitä sun läheiset susta tietää ja ajattelee❤️

 • Laura
  Posted at 21:05h, 14 kesäkuun Vastaa

  Hei! Halusin myös tulla komppaamaan sun insta-ahdistusta, se on myös mulle tuttua, vaikka somea en työkseni teekkään. Vaikka täydelliset feedit ja sisällöt eivät tarkota täydellistä elämää, sitä voi olla omina huonoina päivinä ja hetkinä muistaa. Toisaalta myös liian täydelliset ja silotellut kuvat eivät erotu, eivätkä enää samalla tavalla inspiroi tai kiinnosta. Sen sijaan pieni rosoisuus ja epätäydellisyys sekä aitous herättää uudella tavalla mielenkiintoa ja inspiroi. Ehkä se on myös ihan tervettä.

 • Miina
  Posted at 10:25h, 16 kesäkuun Vastaa

  Multa löytyy sama ahdistus täältä! Toivoisin et tää trendi ois kääntymässä ja ihmisten persoona tulis enemmän esiin instan puolella, ihan kuin silloin aiemmin :) mä nimenomaan haluan seurata sieltä ihmisiä joiden kuvista tunnistan kenestä on edes kyse kun jossain vaiheessa seurasin tosi samanlaista tiliä joista en tunnistanut yhtään kenen kuvia sieltä edes katsoin! Oon myös ärsyyntynyt turhanpäiväisiin seuraajiiin ja haluaisin laittaa ig tilini yksityiseksi ja jättää sinne ainoastaan sellaiset aidot seuraajat joita mun jutut oikeasti kiinnostaisi :)

 • Anna
  Posted at 14:58h, 18 kesäkuun Vastaa

  Mistä tuo paita on? :)

  • Natalia
   Posted at 13:01h, 28 kesäkuun Vastaa

   Paita on Guns N’ Roses faniklubin paita :) Tota ei oo siis myytävillä erikseen!

Post A Comment