Archives
KUUKAUDEN KESTÄVÄ EKOHAASTE - Natalia Oona
8465
post-template-default,single,single-post,postid-8465,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

KUUKAUDEN KESTÄVÄ EKOHAASTE

Kaupallisessa yhteistyössä Fortum

Oon tän vuoden aikana puhunut paljon ekoteoista joita jokainen meistä voi tehdä helposti arjessaan. Oon myös todennut sen etten missään nimessä oo täydellinen ekoihminen, tai ees lähellä sitä, vaikka yritänkin jatkuvasti arjessani tehä parempi valintoja. Tämä postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Fortumin kanssa. Jos jotain siellä nyt mietityttää, että miksi mä puhun ekologisuudesta kun osa työstäni on kuitenkin mainostaa vaatteita, uusia tuotteita yms. niin suosittelen, että käytte lukemassa tämän postauksen, jossa oon vastannut juuri tuollaisiin kysymyksiin!

Fortumilla on heidän oma bloginsa, josta kannattaa käydä kurkkaamassa inspiraatiota ekotekoihin! Blogista löytyy erilaisia juttuja aina festareiden selvitymisoppaasta muovinkierrätykseen :) Fortum on monille ehkä tuttu sähköyrityksenä, mutta tiesittekö että Suomen Riihimäellä sijaitseva ainut muovinjalostamo on Fortumin tai että Fortum on Finavian sähkölentoyhdistyksen yhteistyökumppani ja mukana kehittämässä sähköistä ilmailua. Tästä pääsette lukemaan mitä kaikkea Fortum tekeekään.

Vaikka oonkin tehnyt paljon muutoksia omassa elämässäni parempaan suuntaan, päätin että haluan haastaa itseäni vähän lisää. Nyt maanantaina mulla alkaa siis kuukauden kestävä ekohaaste. Oon itse ja yhdessä Fortumin kanssa pohtinut tähän ekohaasteen mulle ekotekoja ja viime viikolla vielä kysyin teiltä tähän tueksi ideoita. Tuun seuraavan kuukauden aikana raportoimaan Instagram-tarinoissani miten kulunut viikko on sujunut, onko tullut yllättäviä haasteita etc. Pidän myös koko kuukauden lähes päivittäistä päiväkirjaa jonka sitten haasteen päätyttyä julkaisen täällä blogissa.

Mitä kaikkea siis kuukauden kestävä haaste pitää sisällään ja miksi?

Ei uusien vaatteiden tai muun materiaalin ostoa lainkaan. Tämä on varmasti asia jossa moni meistä pystyy parantamaan aina vielä vähän lisää. Harvoin sitä todella tarvitsee mitään uutta, ja uuden ostamista on hyvä pysähtyä miettimään.

Mäkin oon vähentänyt omaa osteluani todella paljon ja kuukaus ostamatta mitään pitäis sujua helposti. Saa kuitenkin nähdä miten helposti se sitten lopulta käykään kaikkien kesän juhlien, festareiden ja muiden koputellessa ovelle. Vaikka musta tuntuu etten usein ostelekaan juuri mitään niin on mielenkiintoista kirjata kaikki ylös ja kiinnittää tähän vielä extrahuomiota.

Sääntö pätee seuraavan kuukauden ajan myös kosmetiikkaan – mitään uutta ei saa ostaa paitsi loppuneen tilalle.

Ruokahävikki täysin minimiin. Tavoitteena olisi että biojätteen saisi aivan minimiin. Tarkoituksena on siis saada kaapeista myös kaikki käytettyä ennen kun lähden kauppaan ostamaan mitään uutta. Käyn tosi usein kaupassa, vaikka pakasteessakin olisi lihaa ja kaapeissa kuivaruokia. Pitää siis alkaa vähän luovemmaksi! Siinä oon ihan hyvä, että teen ruokaa aina sen verran kun tiedän että sitä syödään ettei ruokaa tarvitse laittaa roskiin. Tulee siis olemaan iso haaste mulle alkaa penkomaan kaappeja ja keksimään reseptejä jo kotoa löytyvistä aineista! Saa siis nähdä kuinka luovaksi heittäydynkään. Raportoin teille erityisesti miten oon kuukauden aikana suunnittelut ostoksiani, mitä kaikkea kaupasta on tullut ostettua sekä millaisia ruokia oon tehnyt.

Ruokahävikkihän on iso ongelma ja on erityisen haitallista ympäristölle. On arvoitu, että suomalaisten ruokahävikki tuottaa hiilidioksidipäästöjä saman verran kuin 100 000 henkilöautoa (Lähde). Kun ruokaa heitetään roskiin, haaskataan aivan täysin sen valmistamiseen, kuljetukseen ja varastointiin käytetty energia. Ruuista, jotka päätyvät kaatopaikalle syntyy vielä metaanipäästöjä, jotka vauhdittavat ilmastonmuutosta nopeammin kuin hiilidioksidipäästöt. Ongelmaan on onneksi ihan kansainvälisellä tasolla puututtu. EU:n kiertotalouspaketin sekä YK:n kestävän kehityksen agendana on puolittaa koko maailman ruokahävikki vuoteen 2030 menessä. Suomikin on sitoutunut tähän tavoitteeseen :)

Kasvisruuan lisääminen. Tällä hetkellä syön kasvisruokaa vain pari kertaa viikossa eli tässä on hyvin vielä kehittämisen varaa. Tässä kuussa ajattelin esimerkiksi laittaa testiin lihattoman versiot hamppareista ja muutenkin olla kekseliäämpi kasvisruokareseptien suhteen. Innolla myös ootan että pääsen testailemaan lisää kaikkia lihan korvikkeita :) Tähän tavoitteeseen sisältyy myös maitotuotteiden vähentäminen!

Teiltä tulleet ideat haasteeseen:

Ei lentämistä eikä yksityisautoilua sekä pyöräilyn ja kävelyn lisääminen.

Jo tällä hetkellä mä kävelen päivittäin ihan joka paikkaan, joskus käytän kaupunkipyöriä tai sähköskoottereilla on tullut myös jonkin verran huristeltua. Oon tosi onnekas kun asun ihan keskustassa kävelymatkan päässä kaikesta mitä tarvitsen. En edes käytä julkisia kuin ehkä muutaman kerran vuodessa. Meidän taloudessa ei myöskään oo autoa, vaan jos joskus tarvii niin silloin käytetään Drive Nowta joka on tosi ekologinen vaihtoehto mitä yksityisautoiluun tulee, usein suositaan heidän sähköautoja, jos ovat suinkin saatavilla :) Joskus harvoin kuljen taksilla ihan vaan ajansäästöllisistä syistä, enkä mä koe noista mun satunnaisista taksimatkoista omantunnon tuskia kun en tosissaan muuten omista autoa tai autoile muutenkaan, käytä edes julkisia ja kävelen arjessa joka paikkaan.

Jonkin vanhan tuotteen korjaus / uusiokäyttö. Tästä tulee mielenkiintoinen, sillä en yhtään vielä tiiä mikä tähän vois sopia projektiksi. Jos on ideoita niin saa laittaa tulemaan!

Tällaisia juttuja sisältyy mun tulevan kuukauden haasteeseen. Jos teillä herää näistä jotain ajatuksia niin laittakaa kommenttia ihmeessä tulemaan!

Mä odotan tulevaa kuukautta tosi innolla. Tiiän että esimerkiksi ruokaostosten suunnittelu tulee olemaan tosi mielenkiintoista ja toivottavasti siitä tulis sellainen juttu joka jää osaksi omaa arkea. Saa myös nähdä miten selviän kaikista asukriiseistä :)

Miten pääsette seuraamaan haastettani?

Muistakaa seurata tosiaan mun Instagram-tarinoita. Päivitän joka maanantai sinne kuluneen viikon kuulumiset. Jos teillä on myös erikseen jotain toiveita joita toivoisitte mun kirjoittavan päiväkirjaani ylös niin huikatkaa. Koko yhteenvedon kuukaudesta julkaisen tosiaan sitten elokuun puolessavälissä.

Olis myös ihan huippua jos joku teistä lähtis tähän haasteeseen edes osittain mukaan. Jos teette sen niin tulkaa ihmeessä kertomaan mulle miten sujuu :)


8 Comments
 • Sara
  Posted at 09:03h, 24 heinäkuu Vastaa

  Vöneriä kannattaa testata lihan korvikkeena! :) Ja tietty nyhtökauraa, murujauhista yms.

  • Natalia
   Posted at 09:41h, 24 heinäkuu Vastaa

   Kiitos paljon vinkistä :) Voisin Instagram tarinoiden puolella vaikka ihan koemaistella näitä!

 • Life with Satu
  Posted at 15:57h, 24 heinäkuu Vastaa

  Vinkaan quornin lihan korvikkeena. Aika mieto maku, menee jonnekin possun ja kanan välimaastoon. Musta siinä on paras suutuntuma johon oon törmännyt.

  • Natalia
   Posted at 12:10h, 30 heinäkuu Vastaa

   Hei kiitos vinkistä! Ehkä mun pitää suorittaa joku koemaistelu näistä ja arvioida mikä mun mielestä oli paras :D

 • ida ihana
  Posted at 07:49h, 26 heinäkuu Vastaa

  Kuulostaapa mielenkiintoiselta haasteelta!:) Toivottavasti löydät matkalla jotakin hyvää, ja osa muutoksista jää pysyvämmäksi. Itse olen huomannut, että kun olen vähentänyt vaatteiden ostoa ja siirtynyt kasvissyöntiin, rahaa on jäänyt myös enemmän muuhun, ja olen lisäksi innostunut taas uudestaan kokkailusta ja löytänyt uusia ihania reseptejä!:)
  Innostusta ja iloa haasteeseen, jään ilolla seuraamaan <3
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

  • Natalia
   Posted at 12:12h, 30 heinäkuu Vastaa

   On ollu ihan super hauskaa toteuttaa tätä, vaikka ei ookaan ollut niin helppoa mitä ajattelin :D Ja totta, on ollut tosi hauska kokeilla kaikkia uusia kasvisruoka reseptejä! Aurinkoista viikkoa sulle <3

 • Roosa / SOS
  Posted at 11:06h, 26 heinäkuu Vastaa

  Ihan loistavaa Natalia!! Paljon tsemppiä haasteeseen <3 Edellisissä kommenteissa olikin jo mainittu hyviä lihankorvikkeita - itse suosittelen vaikkapa haasteen jälkeen tsekkaamaan Helsingin kirppiksiä (https://shadesofscandi.com/helsinginparhaatkirpputorit-keskustantun-36070569), koska ehdottomuus (ihan kaikessa) on harvoin pitkällä tähtäimellä toimivaa ja kirpputorit on todella ympäristöystävällinen vaihtoehto shoppailla!

  • Natalia
   Posted at 12:13h, 30 heinäkuu Vastaa

   Kiitos tsempistä sekä vinkistä <3 Pitää ehdottomasti käydä kirppistelemässä haasten päätyttyä! Voin sitten myös raportoida teille mitkä kirppikset on olleet erityisesti mun makuuni :)

Post A Comment