Archives
MITEN MUN KUUKAUDEN KESTÄNYT EKOHAASTE SUJUI? - Natalia Oona
8562
post-template-default,single,single-post,postid-8562,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom,wpb-js-composer js-comp-ver-5.4.7,vc_responsive
 

MITEN MUN KUUKAUDEN KESTÄNYT EKOHAASTE SUJUI?

Kaupallinen yhteistyö Fortum

 

Kuukausi sitten aloitin Fortumin kanssa yhteistyössä ekohaasteen, joka päättyi viime maanantaina. On ollut ihan mahtavaa miten paljon teiltä on tullut positiivista palautetta tästä haasteesta sekä siitä, että oon nostanut ekologisuutta ja vastuullista kuluttamista esille. Vaikka mä oonkin jo yli vuoden ajan kiinnittänyt paljon ekologisuuteen huomiota, oli tää kuukauden haaste myös omalla tapaa hyvin herättelevä. Miten kulunut kuukausi oikein sitten sujui? Postaus on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Fortumin kanssa.

Mikä asia oli vaikein haasteen aikana?

Vaikeinta oli se etten olis yksityisautoillut lainkaan. Viimeiseen kuukauteen mahtui yllättävän monta sellaista menoa joissa ”jouduin” hyppäämään taksin tai kaverin kyytiin. Sanon jouduin, koska useimmat kerrat oli sellaisia että oltiin isommalla porukalla lähdössä esimerkiksi mökille, Ed Sheeranin keikalle Malmin lentoasemalle tai menossa Flowhun niin en kyllä halunnut jäädä kimppakyydistä pois. Tuli oltua myös ulkona baareissa pari kertaa niin että ollaan liikuttu paikasta toiseen taksilla ja tultu taksilla vielä kotiin. Yhtenä perjantaina käytiin myös poikaystäväni vanhemmilla syömässä johon mentiin Drive Now:lla ja taksilla takaisin. Rehellisesti en koe huonoa omatuntoa noista vaikka siltä osin haaste epäonnistuikin. Mä en muuten arjessa kuitenkaan käytä edes julkisia niin noi satunnaiset taksimatkat on mun mielestä vielä aika pieni paha.

Kuukaus ilman uusien vaatteiden ostamista sujuu multa yleensä aika helposti. Nyt kuukauteen mahtui kuitenkin kolmet synttärit, festarit, keikka, kahdet valmistujaiset ja mitä vielä.. Niin vähän tuli sellainen olo, että mitä sitä nyt taas keksisi päälleen ja esim. Flow:n kohdalla olis ollut kiva ostaa asuun vaikka uudet korvikset! Niin joo vähän ärsytti parina päivänä kun en saanut ostaa mitään, mutta toisaalta näin jälkikäteen ajateltu olis ollut tosi turhaa ostaa mitään.

Entä mikä oli helpointa?

Kasvisruoan lisääminen. Syön muutenki jo parina päivänä viikossa pelkkää kasvisruokaa niin sen lisääminen tuli ihan luonnostaan. On ollut tosi kiva huomata miten nykyään yhä useammin ja useammin valitsen ihan automaattisesti kasvisvaihtoehdon :)

Miten haaste sujui sitten kokonaisuudessaan?

Ei uusien vaatteiden tai muun materiaalin ostoa lainkaan. ONNISTUIN! En ostanut yhtään mitään materiaalia kuukauden aikana. Ainoat mitä nappasin kaupasta mukaan oli uusi hopeashampoo, kuivashampoota sekä muita pakollisia hygeniatuotteita loppuneiden tilalle.

Keräsin teille myös mun kolme parasta vinkkiä mitä tehdä kun asukriisi yllättää:

1. Selaa läpi vanhoja kuviasi ja etsi niistä inspiraatiota. Mä saatan välillä selata omia kuvia vuosiakin taaksepäin vain kurkatakseni millaisia asuja mulla on ollut päällä. Usein sieltä löytyykin kivoja yhdistelmiä joita en oo pitkään aikaan ”muistanut” käyttää ja parasta on kun vaatteetkin löytyy valmiina omasta kaapista.

2. Valitse kaapistasi yksi vaatekappale ja ota haasteeksi kehittää asu sen ympärille. Vaatekappale voi olla hame, paita tai vaikka mekko. Asun kasaaminen tuntuu paljon helpommalta, kun kädessäsi on vaikka hame johon alat sitten miettimään tilanteeseen sopivaa yläosaa, kenkiä sekä asusteita.

3. Lainailkaa tai vaihdelkaa kavereiden kanssa vaatteita keskenänne.

Miten jatkossa? Aion ehdottomasti yrittää jatkaa samalla linjalla koko loppuvuoden. Ostan vaan jos todella tarvitsen ja nyt syksylle mulla onkin pari juttua mitä oon jo pidemmän aikaa sunnittelut ostavani. Tarkoituksena on alkaa käymään myös kirppareilla. Voin palata teille syksymmällä kirpparisuositusten kera, kun oon ehtinyt tarpeen mukaan käydä tutustumassa.

Ruokahävikki täysin minimiin. ONNISTUIN! Meillä on mennyt viimeisen kuukauden aikana ihan super vähän ruokaa biojätteeseen. Siinä missä oon aikaisemmin säästellyt vaan ruokia kaapissa niin oon yrittänyt käyttää jatkuvasti kaikkia aineksia pois. Sain mun kaverilta ihan huippuohjeen herkkupataan johon saa hyvin tyhjennettyä jääkaapin jämiä :D

Resepti: Pilko kaapeista löytyvät kasvikset kuutioiksi. Tähän sopii hyvin parsa, kesäkurpitsa, sipuli, porkkanat, purjo.. Oikeastaan mitä tahansa voi heittää joukkoon! Tee tomaateista tomaattikastike tai käytä valmista kastiketta (meillä ainakin kotona on aina kaapissa Mutteja jotka toimii tähän super hyvin), heitä kasvikset joukkoon, mausta oman maun mukaan mausteilla sekä yrteillä ja anna hautua uunnissa pitkään! Tulee ihan super hyvää ja näin vältät ettei hyvät kasvikset pilaannu ja mene hukkaan.

Miten jatkossa? Ehdottomasti jatkan samaa, niin luonto kuin lompakko kiittää :)

Kasvisruuan lisääminen. ONNISTUIN! Ootteko katsoneet mun Instagram tarinoista, kun maistelin eri lihankorvikkeita? Löysin itselleni mm. Härkis härkäpapu-savupaprika burgeripihvit ja soijanugetit jotka oli tosi herkullisia! On ollut myös tosi hauskaa testailla uusia kasvisruokareseptejä. Niistä on saanut tosi paljon uutta intoa ruuanlaittoon!

Lempparikasvisruuat:

Shakshuka

Tomaattikeitto

Sienirisotto

Melanzane

Parsa-brie piirakka

Miten jatkossa? Oon päättänyt, että jatkossakin otan kerran kahdessa viikossa testiin jonkun uuden kasviruokareseptin sekä pyrin muutenkin minimoimaan lihansyönnin. Täysin kasvissyöjää musta ei vielä saa, mutta suunta on ainakin oikea.

Ei lentämistä eikä yksityisautoilua sekä pyöräilyn ja kävelyn lisääminen. EPÄONNISTUIN! Tästä mä puhuinkin postauksen ihan alussa.

Tää on kategoria on se, jossa mulla on eniten parannettavaa. Oon aikaisemminkin sanonut että matkustaminen on sellainen josta en oo valmis luopumaan kokonaan, eikä mulla oo siihen mitään hyvää perustelua. Kompensoin kuitenkin aina mun lentopäästöt ja lentäessä valitsen aina suorat tai mahdollisimman suorat lennot. Ja autoa mulla ei oo suunnitelmissa hankkia :)

Jonkin vanhan tuotteen korjaus / uusiokäyttö. EPÄONNISTUIN! Mä en rehellisesti keksinyt mitään mitä olisin voinut korjata tai ottaa uusiokäyttöön. Meillä on tosi hyvin kaikki tavarat ehjänä ja käytössä :D Tällä DIY -sarakkeella mulla on paljon parannettavaa, en nimittäin oo kovinkaan kekseliäs näissä.

Yhteenvetona: 3/5 haasteesta onnistui!

Koen kuitenki että vaikka mä en kaikkea pystyiskään tekemään niin se ei tarkoita etteikö muilla aluella mun kannattais yrittää olla mahdollisimman ekologinen. On ihan okei vaikka ei tekiskään kaikkea, mutta tärkeintä on että jokainen meistä yrittäis arjessaan olla edes vähän ekologisempi. Ruokahävikin minimoiminen, kierrättäminen, kasvisruuan lisääminen, huonelämpötilan alentaminen kotona, kulutuksen vähentäminen, äänestämällä vaaleissa, suosimalla yrityksiä jotka ovat vihreitä arvoiltaan, ostamalla lähiruokaa sekä sähkön vaihtaminen ekologiseen sähköön on kaikki jo tärkeitä tekoja joilla jokainen meistä voi kantaa kortensa kerkoon.

Tiesittekö että Fortumilta saat aina täysin hiilidioksidivapaata sähköä? Heiltä löytyy sähkösopimuksia jokaisen tarpeisiin (myös opiskelijoille), heidän sähkösopimuksiaan pääset kurkkaamaan täältä!

On jotenkin vähän haikea olo että tää haaste loppui nyt, mutta jos keksitte mulle lisää eri alueita joissa voisin haastaa itseäni olemaan ekologisempi niin ehdottomasti voisin vaikka alkuvuodesta tehä tällaisen uudestaan. Säilytän Instagramissa myös mun Ekohaaste -kohokohdan ja kerään sen alle jatkossakin kaikkia ekologisuuteen liittyviä juttuja. Jos teillä jäi jotain kysymyksiä tai tulee mieleen aiheita joista toivoisitte mun kirjoittavan lisää niin laittakaa ihmeessä viestillä tulemaan :)


4 Comments
 • Anna
  Posted at 18:26h, 23 elokuun Vastaa

  Ihan mielenkiinnosta kysyn, että millä kompensoit sun lentopäästöt ja miten voit tietää oletko kompensoinut ne kokonaan? En siis tarkoita tätä mitenkään pahalla, mutta täytyy sanoa, että en itse ainakaan ole niin tarkasti laskenut, että voisin sanoa kompensoivani aina lentopäästöt kokonaisuudessaan jollain muulla. Tietysti yrittää elää mahdollisimman ekologisesti, mutta jos ei muutenkaan yksityisautoile, ei osta uutta tavaraa ja syö pääosin kasvispainotteisesti, on mielestäni vaikea koittaa siitä enää kompensoida omasta normaalitasosta alemmaksi. Toisaalta jos muuten elää ekologisesti niin ehkä 1-3 matkaa vuodessa ei elämää kaada :)

 • Iisa / Aamupuurolla
  Posted at 09:40h, 25 elokuun Vastaa

  Huippua että oot nostanut näitä aiheita esille! Oli mielenkiintoista lukea erityisesti vaatteista, sillä itselläni on menossa vastaavanlainen haaste, mutta vuoden mittainen. Nyt on ostolakkoa takana 8 kuukautta ja hyvin on mennyt. Ostamisen sijaan oon tehnyt muutaman vaatteen itse, muokannut vanhoja ja penkonut mummolan vinttejä. Aiheesta voi lukea vaikkapa tästä: https://www.lily.fi/blogit/aamupuurolla/vaihtelua-vaatekaappiin-aina-ei-tarvitse-ostaa-uutta/

  Mainitsitkin jo vaatteiden lainaamisen ystäviltä tai tutuilta. Tän lisäks monessa kaupungissa on vaatelainaamoita, joista voi vuokrata asuja! :)

  Mulle tuli mieleen myös zero waste -aiheisen jutut, esim. vanulaput, rätit, ja muovipussit voi vaihtaa kestoversioihin yms! :)

  • Natalia
   Posted at 14:14h, 25 elokuun Vastaa

   Ihana kuulla että oot tykännyt! Ja vau miten mahtava haaste, pitää ehdottomasti käydä lukemassa sun postauksia :)

   Joo noihin oonkin jo vaihtanut meidän rätit. Fortumin blogissa oli just juttu siitä miten muovipussit on kuitenkin ainakin tällä hetkellä ekologisin valinta, kannattaa käydä lukemassa: https://yhdessa.fortum.fi/ohjenuorat-ekologisempiin-valintoihin :)

Post A Comment