Natalia Oona | HYVINVOINTI – mitä vitamiineja syön ja miksi?
9026
post-template-default,single,single-post,postid-9026,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom
 

HYVINVOINTI – mitä vitamiineja syön ja miksi?

Kaupallisessa yhteistyössä Suomen Bioteekin ja Indieplacen kanssa

Meillä kotona äitini on todella kiinnostunut kaikista vitamiineista ja lisäravinteista ja pienestä lähtien oonkin syönyt ruokavalioni tukena eri vitamiineja. Vuosien mittaan tarpeet on vaihdelleet ja tällä hetkellä käytän perus hyvinvointia tukevia vitamiineja. Tiiätte ehkä, että mitä ruokavalioon ja liikuntaan tulee niin musta on aina tärkeää kuunnella omaa kehoaan. Kroppa on ihmeellinen siitä, että se viestii tarpeistaan. On todella tärkeää pysähtyä miettimään, saatko päivän aikana kaikki tarvitsemasi vitamiinit, ehditkö päivän aikana syödä niin monipuolisesti. Mä tiedän ainankin itse, että en syö päivittäin tarpeeksi monipuolisesti, jotta saisin kaikki varastot täytettyä. Mitä kaikkia vitamiineja mä siis syön ja miksi? Tiesittekö myös, että eri vitamiinit on hyvä ottaan esimerkiksi tiettyyn aikaan? Postaus on toteuttu kaupallisessa yhteistyössä Suomen Bioteekin kanssa.

Bioteekin Super -tuotesarja tarjoaa laajan valikoiman laadukkaita vitamiineja sekä kivennäisaineita. Tuotteet on Suomessa suunniteltu suomalaisille ja löydät ne luontaistuotekaupoista kuten Life tai Ruohonjuuri, sekä luontaistuoteosastoilta että valikoiduista apteekeista. Bioteekin tuotteet ovat vahvoja sekä imeytyvät hyvin (huom! tämä erityisen tärkeää, että vitaamiinit on valmistettu niin, että niistä todella imeytyy kroppaan vitamiinit). Siksi on erityisen tärkeää suosia laadukkaita valmisteita!

D-vitamiini. Suomessa etenkään talviaikaan on aika hankala saada D-vitaaminivarastoja täytettyä. Mä kuitenkin itse syön D-vitamiinia ihan ympärivuotisesti, mutta suositellaan, että jokainen aikuinen käyttäisi kuitenkin D-vitamiinia ainakin loka-maaliskuun ajan ellei muuten sitten varmista, että saa päivittäisen ruokavalion kautta D-vitamiinia tarpeeksi. Kalanmaksaöljy on luontaisin kantaja D-vitamiinille ja täten kapselin sisältämä öljy edistää rasvaliukoiseen vitamiinin imeytymistä. Miksi? D-vitamiini mahdollistaa mm. Kalsiumin imeytymisen. Riittävä D-vitamiinin saanti parantaa lihasten toimintaa sekä vahvistaa vastustuskykyä. Milloin? Mä otan D-vitamiinin aina aamulla, joka on suositeltavaa, sillä D-vitamiini voi vaikuttaa melatoniin eritykseen joillakin ihmisillä eli vaikeuttaa nukahtamista. Mieluummin siis otan aamulla 🙂

Biotiini. Tätä syön ihan puhtaasti sen takia, että mulla on mun hiustenkasvatusprojekti menossa. Biotiini vaikuttaa tosiaan hiuksiin, kynsiin sekä ihoon.

B12. B-12 vitamiinin otin käyttöön vasta viime talvena, kun mun oloni oli tavallista väsyneempi sekä uupuneempi. Pienen googlailun jälkeen päätin käydä Ruohonjuuressa ostoksilla. Söin koko viime talven B12 ja aloitin tänä vuonna taas marraskuun alussa. Miksi? B12-vitamiinilla on tärkeä rooli niin aivojen, hermoston kuin verisuonten toiminnassa. B-12 vitamiinia ei saa mistään kasviskunnan tuotteista ja siksi on erityisen tärkeä, jos ei syö tarpeeksi lihaa, maitoa tai kananmunaa. Mä käytän itse vähän maitotuotteita, oon vähentänyt lihansyöntiä ja kananmunista en erityisesti välitä, siksi B12 on myös mulle ja erityisesti vegaaneille tosi tärkeä. B12 vähentää myös väsymystä sekä uupumusta, joka oli mulle tosiaan alunperin syy, jonka vuoksi otin tän käyttöön oman ruokavalioni tueksi. Puutos voi nimittäin aiheuttaa väsymystä, uupumusta ja muistihäiriöitä.

Magnesium. Tässä on toinen tuote, jonka oon vasta viime syksynä ottanut käyttöön, kun aloin treenaamaan kunnolla. Miksi? Magnesium edistää mm. lihasten, sydämen, luuston sekä verisuonten normaalia toimintaa, sekä sitä tarvitaan myös energiantuotantoon. Magnesium on hyvä jokaiselle joka liikkuu, kärsii stressistä tai ihan vaan nukkuu huonosti. Milloin? Magnesium kannattaa ehdottomasti ottaa illalla, sillä se rentouttaa 🙂 Ja voi jopa auttaa nukkumaan paremmin!

Sinkki. Syön sinkkiä ympäri vuoden ja jos vähänkin tuntuu siltä, että oon tulossa kipeäksi, niin otan HETI sinkkiä jopa 3-4 kertaa parin päivän aikana (huom. suositus max. 3-5 päivää!). Sinkkiä kannattaa tosiaan napata heti, kun ekat flunssan oireet tuntuvat. Miksi? Sinkki vaikuttaa nimittäin vastutuskykyyn ja tosiaan suurempina annoksina se voi jopa lyhentää flunssan kestoa. Sinkkiä on tärkeää saada päivittäin, sillä se ei varastoidu elimistöön. Milloin? Otan sinkin aina magnesiumin kanssa illalla. Tästä ilmeisesti löytyy useampi mielipide, että kannataisko aamulla vai illalla, mutta iltaisin on toiminut mulle paremmin.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä C-vitamiini. C-vitamiini on myös vesiliukoinen eli sitä tulisi saada jatkuvasti lisää ravinnosta, koska se ei varastoidu kehoon. Miksi? C-vitamiini tukee myöskin elimistön omaa vastutuskykyä sekä parantaa raudan imeytymistä. Rankka fyysinen rasitus sekä stressi myös lisäävät C-vitamiinin tarvetta jonkin verran. Milloin? Mieluiten aamulla, sillä C-vitamiinilla saattaa olla lievästi piristävä vaikutus.

Mulle hyvinvointi on kokonaisvaltainen kokonaisuus, johon sisältyy se, että pidän itsesestäni ja hyvinvoinnista huolta niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Mitä vitamiineja te syötte? Tai miten muuten huolehditte, että saatte päivittäin kaikki tarvitsemanne vitamiinit?

Ihanaa päivää teille kaikille <3

8 Comments
 • Roosa
  Posted at 23:48h, 18 helmikuun Vastaa

  B12-vitamiinia ei ole eläimissä luonnostaan, vaan eläimet saavat sen nimenomaan syömistään kasveista! Oon tästä paljon lukenut ja katsonut dokkareita, mun mielestä tosi mielenkiintoinen tieto 🙂

  • Natalia
   Posted at 09:15h, 19 helmikuun Vastaa

   Siis B12han tuottaa bakteeri joka elää (ei tarvitse happea) suolistossa niin ihmisillä kuin eläimillä? B12 ei siis ”saa” kasveista tai eläimistä, vaan ainoastaan tuosta sitä tuottavasta bakteerista. Miten siis eläimet saa sitä kasveista? Olis tosi mielenkiintoista kuulla lisää 🙂

   • Anna
    Posted at 20:47h, 19 helmikuun Vastaa

    Alkujaan myös ihmiset sai B12-vitamiinia suoraan kasveista, sillä se on lähtöisin maaperän bakteereista ja muodostuu suolistossa. Nykyään syödään niin puhdasta ruokaa ja maaperä on köyhtynyt huomattavasti, joten myös eläimille syötetään B12 purkista rehun mukana. Eli eläimetkään ei saa siitä kasveista vaan samalla tavalla purkista, mutta se kierrätetään (täysin turhaan) eläimen kautta.

    • Natalia
     Posted at 10:12h, 21 helmikuun Vastaa

     Oi kiitos tästä 🙂 En tiennytkään, paitsi on että riittää kun syö B12 vitamiinia, jos/kun ei syö tarpeeksi eläinperäisiä tuotteita!

 • E
  Posted at 15:52h, 19 helmikuun Vastaa

  Ohi aiheen, miksiköhän en löydä sua instasta? Olis kiva seurat myös siellä stooreja ym.

  • Natalia
   Posted at 10:10h, 21 helmikuun Vastaa

   Hmm.. Jos sun Instagram on ollut sellanen joka vaan seuraa ihmisiä, eikä ketään seuraa takas eikä ei oo kuvia niin oon saattanut estää :/ Blokkailen usein tollasia ”haamutilejä”.

   • E
    Posted at 15:43h, 24 helmikuun Vastaa

    Okei, voi olla että sillon ei vielä ollut. 😊 Heräsin vähän myöhään instagram- maailmaan ja olit varmaan ensimmäisiä ketä oisin halunnut seurata, ehkä siitä syystä ei silloin vielä ollut 😁

 • Vitamiinit
  Posted at 17:55h, 18 syyskuun Vastaa

  Hyvä listaus. Syön itse d-vitamiinia ja sinkkiä myös läpi vuoden. Magnesiumia kuluu vaihdellen riippuen siitä miten paljon tulee liikuttua 😊

Post A Comment