22 kesä 2017 MILLAINEN ON RUOTSALAINEN JUHANNUS?
Juhannusviikonloppu on taas edessä, ja sain kommenttiboksissa kysymyksen siitä miten ruotsalainen juhannus eroaa suomalaisesta? Vaikka mä en ookaan vielä täällä yhtäkään kunnon juhannusta ehtinyt viettämään, niin ollaan aiheesta kavereiden kanssa juteltu, ja tässä jotain pointteja joita keskusteluissa on noussut esiin.
– Juhannuskokkoja ei polteta Ruotsissa olenkaan. Täällä ne kuuluvat vappuun, kokot poltetaan silloin ja ihmiset käyvät katsomassa näitä vappukokkoja.
– Kokkojen sijaan täällä on juhannussalkoja. Juhannussalon ympärillä tosiaan tanssitaan ja lauletaan ( esimerkiksi hypellään kuten sammakot lauletaan laulua nimeltään ”små grodorna”). Kaikki osallistuvat näihin tansseihin ja lauluihin ihan lapsista aikuisiin, ja tämä tapahtuu yleensä jo lounasaikaa. Tanssiminen ja laulaminen juhannussalon ympärillä ovat yksi päivän kohokohdista.
– Erityisesti tytöillä on juhannuksena päässä kukkaseppeleet, jotka on siis aika isoja ja aidoista kukista tehtyjä. Perinteenä on että kukat käydään itse keräämässä juhannusaamuna, ja seppeleet tehdään itse. Tai edelleenkin suurin osa tytöistä täällä osaa itse omat seppeeleensä tehdä, mutta kukat ostetaan valmiina. Tosin nykyään kranssin voi käydä myös ostamassa valmiina! Kunhan sellainen on.
– Ja mitä pukeutumiseen tuleen niin sen suhteen ei taida kummempia perinteitä olla, mutta monilla tytöillä on tapana pitää valkoisia mekkoja päällä. Niitä ainakin viime vuonna näkyi Tukholmassa!
– Juhannuslounas. Täällä juhlistaminen aloitetaan jo heti aamupäivästä. Kun salon ympärillä on hypitty ja tanssittu on aika siirtyä syömään juhannuslounas, joka on päivän pääateria. Mitä ruokiin tulee niin pöydästä löytyy aika samanlaisia juttuja mitä tyypillisesti Suomessakin syödään eli uusia perunoita, silliä ja lohta.. Ei tosin pidä yllättyä vaikka pöydässä olisi myös tarjoilla lihapullia ja prinssinakkeja.
– Ja sitten viimeisenä tietenkin juodaan niitä snapseja ja lauletaan snapsilauluja.
Josta multa kysytään niin ei ruotsalainen juhannus eroa suomalaisesta kovinkaan paljon. Suurimpana erona taitaa olla tuo juhannussalon ympärillä hyppely ja lauleskelu, mutta tämäkin ruotsista tullut perinne taitaa olla mukana jossain päin Suomea? Sekä tietenkin Suomessaa viettäessä mökkijuhannusta juhannukseen kuului aina saunominen, jota ei täällä naapurissa niin harrasteta. Tuliko teille mieleen jotain juttuja tästä postauksesta?
Oikein ihanaa juhannusviikonloppua teille kaikille!
Photo by Linda Juhola
SK
Posted at 00:00h, 30 marraskuunIhana asu<3
Natalia Oona
Posted at 00:00h, 30 marraskuunKiitos <3
Nata
Posted at 00:00h, 30 marraskuunHaha, mä asun myös tukholmassa ja juteltiin just kavereiden kanssa näistä eroista. Kaverit sanoi että täällä porukka juo juhannuksena ihan överit ja tekee kaikkea typerää, ja herää seuraavana aamuna kunnon morkkiksen kanssa. Moni parisuhde kuulemma päättyy juuri juhannuksena. Vähän kuin meidän pikkujoulut siis 😃 ihanaa juhannusta sulle, olet kaunis 😊
Natalia Oona
Posted at 00:00h, 30 marraskuunOhhoh, mä en ollutkaan kuullut tällaisesta! Kiitos kovasti ja oikein ihanaa juhannusta myös sulle <3
Merja
Posted at 00:00h, 30 marraskuunNo, tanssahtelut ja hyppelyt jo päiväsaikaan oli uutta. Onhan täälläkin juhannustanssit, mutta ne on vasta illalla. Kiitos muuten Tukholman vinkeistä, en ole aiemmin juuri Östermalmin alueelle osunut reissuillani, mutta vinkkisi vei minut sinne. Pidin kovasti.
Natalia Oona
Posted at 00:00h, 30 marraskuunJoo täällä juhlinta alkaa jo tuohon lounasaikaan juhannussalon ympärillä tanssimisella ja laulamisella, sekä juhannuslounaalla! Ja tosi kiva kuulla, että vinkeistä oli hyötyä =) Oikein ihanaa juhannusta <3