
28 syys 2020 MITEN HUOLEHDIT JAKSAMISESTASI?
Kaupallisessa yhteistyössä Suomen Bioteekin kanssa
Musta tuntuu, että iän myötä oon oppinut tykkäämään ja arvostamaan kaikkia vuoden aikoja vähän eri tavalla. Ennen olin aina ehdottomasti sitä mieltä, että kesä on parasta aikaa ja odotin sitä suunnilleen koko muun vuoden ajan. Nykyään musta jokaisessa vuoden ajassa on omat ihanat hyvät puolensa. Syksy tarkoittaa mulle rauhoittumista ja rutiineja. On ihanaa ku illat alkaa hämärtymään, palata treenaamaan säännöllisesti, panostaa ruuanlaittoon ja kotona syömiseen sekä omaan yleiseen hyvinvointiin. Huomaan nimittäin myös omalla kohdallani, että päivien lyhyentyessä ja viimeistään kun marraskuun pimeys iskee niin omasta jaksamisesta huolehteminen korostuu entisestään. Mä ajattelin listata teille omat parhaat vinkkini omasta jaksamisesta huolehtimiseen. Kysyin myös Instagramin tarinoiden puolella, että miten te huolehditte omasta jaksamisestanne niin oon kerännyt niitä vastauksia tän postauksen loppuun. Postaus on toteuttu kaupallisessa yhteistyössä Suomen Bioteekin kanssa.
Nukkuminen & Lepo. Kellekään ei varmaan tuu yllätyksenä miten tärkeää uni on. Ilman riittävää unta ei pärjää kukaan ja se miten paljon unta kukakin tarvitsee voi vaihdella paljonkin. Mä esimerkiksi oon ehdottomasti sellainen tyyppi, joka vaatii ne yhdeksän tunnin unet, jotta oon virkeä (tai nyt raskaan ollessa jopa 10 tuntia) ja poikaystäväni taas pärjää hyvin huomattavasti vähemmällä. Hyvä merkki siitä, että nukut tarpeeksi on, että heräät ilman herätyskelloa.
Hyvät yöunet vaikuttaa mm. immuunijärjestelmään (väsyneenä sairastut herkemmin), alentaa verenpainetta, vaikuttaa muistiin sekä oppimiseen, parantaa keskittymiskykyä sekä tarkkaavaisuutta. Ei todella sanota turhaan, että aamu on aina iltaa viisaampi.
Huomaan itte myös niin hyvin, että jos oon väsynyt niin moni pienikin asia voi tuntuu ihan ylitsepääsemättömältä ja raskaalta. Oon paljon kiukkuisempi, enkä yleisesti vaan jaksa samalla tavalla. Siksi yritän aina huolehtia siitä, että saan lepoa tarpeeksi. Nyt vauva-arkihan tulee tekemään siihen suuren muutoksen. Pitää siis huolehtia omasta jaksamisesta entistä tarkemmin, kun nukkuminen tulee muuttumaan niin paljon.
Monipuolinen, säännöllinen ja terveellinen ruokavalio. Huomaan niin ison eron omassa olossa riippuen ihan siitä miten ja mitä oon syönyt. Mähän en todellakaan noudata mitään ruokavaliota, vaan yritän syödä mahdollisimman monipuolisesti. Jos mulla tekee mieli jotain niin syön sitä. Terveellinen ruokavalio kuitenkin lisää kropan sekä mielen hyvinvointia ja siksi siihen kannattaakin panostaa. On tärkeää, että ravinto on laadukasta, ravitsevaa ja että syöt säännöllisesti. Ruoka on muutenkin mulle intohimo. Ei varmaan tuu yllätyksenä että tykätään molemmat laittaa paljon kotona ruokaa ja käydä myös ulkona syömässä. Yritetään kuitenkin aina, että arkisin syötäis mahdollisimman hyvin ja terveellisesti. Pakko kuitenkin myöntää, että ainakin mä oon lipsunut tosta niin paljon nyt raskauden aikana..
Lisäravinteet. Monipuolisesta ruokavaliosta voi periaatteessa saada kaiken mitä tarvitset, mutta koska ainakaan mä en jaksa, saati ehdi joka päivä syödä ihan kaikkea mitä tarvitsisi niin turvaudun lisäravinteisiin. Lisäravinteilla on omalla kohdallani tosi iso vaikutus hyvinvointiin. Yleisesti puutostilat huomaa helposti siinä, että on väsynyt, ei oikein jaksa ja sitä sairastelee tavallista herkemmin.
B-12 vitamiinia aloin käyttää, kun huomasin mun olon olevan tavallista väsyneempi sekä uupuneempi. B12 vitamiinilla on tärkeä rooli aivojen, hermoston kuin verisuonten toiminnassa ja puutos voi nimittäin aiheuttaa väsymystä, uupumusta ja muistihäiriöitä. Kannattaa huolehtia B12 saannista erityisesti, jos oot vähentänyt lihansyöntiä.
C-vitamiinin otan nykyään aina samaan aikaan kun otan mun rautalisän, jota jouduin alkaa syömään raskauden myötä. C-vitamiini parantaa vastustuskykyä sekä parantaa raudan imeytymistä. Tiesittekö, että fyysinen rasitus ja stressi lisäävät C-vitamiinin tarvetta?
D-vitamiini on kuitenkin sellainen joka ei Suomessa talvisin meinaa täyttyä millään luonnostaan. Suositellaan, että jokainen aikuinen käyttäisi kuitenkin D-vitamiinia ainakin loka-maaliskuun ajan ellei muuten sitten varmista, että saa päivittäisen ruokavalion kautta D-vitamiinia tarpeeksi. Mä syön D-vitamiinia ihan ympäri vuotisesti.
Magnesium on tärkeä kaikille jotka treenaavat aktiivisesti. Magnesium edistää mm. lihasten, sydämen, luuston sekä verisuonten normaalia toimintaa, sekä sitä tarvitaan myös energiantuotantoon. Magnesium kannattaa ottaa muuten iltaisin sillä se rentouttaa ja voi myös auttaa nukkumaan paremmin.
Biotiinia syön jatkuvasti, koska ehkä tiedättekin jo, että yritän kovasti kasvattaa mun hiuksia. Biotiini edistää edistää hiusten, ihon ja limakalvojen hyvinvointia.
Bioteekin Super on laaja vitamiini- ja kivennäissarja, johon kuuluu tällä hetkellä yli 22 tuotetta. Tuotteet on suunniteltu Suomessa suomalaisille. Oon itte tykännyt käyttää Bioteekin tuotteita, koska ne ovat vahvoja sekä laadukkaita. Lisävitamiineja valittaessa on todella tärkeää valita laadukkaita valmisteita, jotta vitaamiinit on valmistettu niin, että niistä todella imeytyy kroppaan vitamiinit.
Super-sarjan tuotteet löytyvät luontaistuotekaupoista (esim. Life, Ruohonjuuri), -osastoilta (esim. Sokos) ja valikoiduista apteekeista.
Treenaaminen toimii mulla ihan parhaana tapana purkaa stressiä ja päästellä höyryjä. Jos oon huonolla tuulella niin kunnon hikijumpan jälkeen en varmasti enää oo. Liikunta onkin yleisesti tunnettu parannuskeino, jota suositellaan ihan jokaiselle. Musta liikkunassa on tärkeintä löytää itselleen sopiva liikuntamuoto. Mulle treenaaminen oli vuosia ihan täyttä pakkopullaa, enkä millään meinannu löytää sitä liikunnan iloa, josta kaikki niin aina puhuu, ja jota mäkin nykyään fiilistelen! Jos ette siis oo vielä löytäneet omaa juttuanne niin suosittelen reippaasti käymään kokeilemassa erilaisia liikuntamuotoja.
Jos haluutte lukea miten oon liikkunut nyt raskausaikana niin oon kirjoittanut siitä erillisen postauksen. Postaukseen pääsette tästä.
Oman ajan tärkeys. Mulle on ainakin tärkeää välillä varata aikaa vaan itselleni. Tällä tavoin saan ihan eri tavalla ladattua akkujani. Oon oppinut, että mun ei aina tarvitse olla joka paikassa mukana, ilmoittautua ihan jokaiseen kivalta kuulostavaan juttuun (koska fomo) ja että on myös okei sanoa vaan, että nyt en jaksa. Kun otan omaa aikaa niin musta on usein ihan parasta vaan olla kotona yksin, käydä kuumassa suihkussa, rasvata koko kroppa ja vetää mukavat verkkarit päälle, syödä jotain hyvää ja kattoa jotain hömppää telkkarista tai lukea kirjaa.
Kysyin viikonloppuna teiltä Instagramissa, että miten te huolehditte omasta jaksamisestanne? Huomasin selkeästi, että monissa vastauksista toistui kaksi samaa asiaa: nukkuminen sekä oma aika. Tässä tulisi muutamia teiltä tulleita vastauksia:
– ”Nukkumalla, liikkumalla, olemalla perheen kanssa, kuuntelemalla itseä”.
– ”Meen ajoissa nukkumaan ja viikonloppuisin pidän ainakin toisen päivän ilman opiskelua”.
– ”Kalenteriin välillä päiviä, ettei sovi mitään ylimääräistä menoa ja on vaan. Tekee mitä huvittaa”.
– ”Ulkoilemalla ja huolehtimalla hyvistä unista”.
– ”Lukemalla kirjoja, meditoimalla, hyvällä ja ravitsevalla ruolla sekä vedenjuonnilla”.
– ”Syömällä tarpeeksi ja säännöllisesti & ottamalla taukoa puhelimesta”.
– ”Pyhitän joka viikkoon yhden päivän, jolloin ei ole pakko tehdä yhtään mitään”.
– ”Teen töitä vaan arkena, nukun öisin 9h ja otan välillä päiviä vaan itselle”.
Mulla on nyt muuten Instagramissa arvonta, jossa kolme teistä voittaa Bioteekin Super -tuotepaketin (arvo noin 100€). Käykää siis osallistumassa 🙂 Oikein ihanaa syksyn jatkoa teille kaikille!
No Comments