Natalia Oona | PIKKU JUTTU – LÄHDE MUKAAN!
9180
post-template-default,single,single-post,postid-9180,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-content-sidebar-responsive,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-16.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,disabled_footer_bottom
 

PIKKU JUTTU – LÄHDE MUKAAN!

Kaupallisessa yhteistyössä Fortumin kanssa

Hei kaikki! Toivottavasti teidän viikkonne on sujunut mukavasti ja ootte pysyneet terveinä. Osa teistä muistaa varmaan, kun aloitin viime keväänä yhteistyön Fortumin kanssa jakamalla mun aloittelijan oppaan arkisiin ekotekoihin? Mulla on ilo ja kunnia jatkaa yhteistyötä heidän kanssa myös tänä vuonna. Yksi viime vuoden yhteistyön kohokohdista oli kuukauden mittainen ekohaaste, jonka suoritin heinäkuussa. Silloin valittiin ekotekoja haasteeseen mukaan yhdessä Fortumin ja teidän kanssa. Mitä kaikkea kuukauden kestävä haaste pitikään lopulta sisällään, voitte käydä lukemassa postauksen tästä. Jos taas haluatte suoraan käydä lukemassa miten mun ekohaaste lopulta sujui – missä onnistuin ja missä epäonnistuin, niin voitte lukea postauksen tästä.

Vinkkinä muuten, että multa löytyy vieläkin Instagramista kohokohta ”ekohaaste”, jonka alta löydätte kaikkia ekologisuuteen sekä ekohaasteeseen liittyviä juttuja.

1.4 Fortum julkaisi ihan mielettömän pikku juttu -ohjelman, jossa jokainen teistä voi osallistua oman elämänsä ekohaasteeseen ja palkinnoksi siitä pienentää omaa sähkölaskuaan. Ilmastotekoja voivat olla vaikkapa lähiruoan suosiminen, työmatkapyöräily tai paperilaskun vaihtaminen sähköiseen versioon. Fortum palkitsee pienistä ilmastoteoista pienemmillä sähkölaskuilla, pikku juttu! Esimerkkinä, jos miljoona suomalaista puolittaa suihkuajan, säästyy 5 000 henkilön kokonaishiilijalanjälki. Aika käsittömätöntä. Pikku juttu, mutta kun moni lähtee mukaan, siitä tuleekin iso. Fortumin asiakkaat ovat yhdessä myös säästäneet jo 409 700 000 kiloa hiilidioksipäästöjä yhden vuoden aikana valitsemalla hiilidioksidipäästötöntä sähköä. Mun mielestä tämä on ideana aivan mieletön ja ootan itte jo kovasti, että pääsen suorittamaan erilaisia haasteita ja samlla pienentämään meidän sähkölaskua. Yritän muutenkin arjessani jatkuvasti tehä pikku juttuja, jotka säästää luontoa ja ihan huippua, että Fortum haluaa kannustaa isompaa joukkoa tekemään näitä pikku juttuja nyt yhdessä. Mikset siis säästäisi niin luontoa kuin rahaa?

Ymmärrettävästi monilla (itseni mukaan lukien) on tällä hetkellä aika vaikeat ajat ja jos itsestä tuntuu siltä, että nyt ei halua tehdä mitään ylimääräistä niin haluan muistuttaa, että sekin on ihan ookoo. Nyt on eletään aikaa jolloin kaikilta vaaditaan erityisen paljon armollisuutta erityisesti itseään kohtaan. Mä itse kuitenkin oon yrittänyt päivisin kotona käyttää aikaani myös kaikkeen fiksuun, kuten kuivakaappien järjestelemiseen ja reseptien ideointiin niin että ruokahäivikkiä ei tulisi ollenkaan. On siis tärkeää, että jokainen toimii juuri niin kuin itselle on parasta ja jos hyvien pikku juttujen tekeminen kotoa sekä omassa sähkölaskussa säästäminen tuntuu omalta niin hienoa.

 Kun olet Fortumin sähkösopimusasiakas, voit lähteä mukaan tekemään ympäristöystävällisiä tekoja ja ansaitsemaan ilmaista aurinkosähköä. Jos taas et vielä ole Fortumin asiakas, mutta haluat valita myös teille kotiin ilmastoystävällistä sähköä niin voit olla yhteydessä Fortumin asiakaspalveluun jolloin saat apua siihen, mikä sähkösopimus olisi paras juuri teidän talouteen. Voit myös vertailla eri sopimuksia ja hintoja netissä täältä. Fortumin kaikki sähkösopimuksethan ovat automaattisesti 100% hiilidioksidivapaita ja ilmastoystävällisen sähkön valitseminen on todella helppo sekä tärkeä ekoteko, jonka jokainen voi todella helposti tehdä. Meillä on kotona Fortumin 100% aurinkoenergialla tuotettu sähkösopimus. Fortumin asiakkaana saa käyttöönsä myös Oma Fortum -sovelluksen, jossa voit seurata omaa sähkönkulutustasi, vertailla päiväkohtaista kulutusta yms.

Miten lähdet mukaan tekemään pikku jutuista isoja? Rekisteröidy tai kirjaudu Oma Fortumiin, joko nettisivujen tai puhelimen sovelluksen kautta. Oma Fortumin sivuilta löydät linkin, josta pääset liittymään mukaan. Tämän tekemiseen meni alle minuutti ja palkkinoksi sain meille 24 tuntia ilmaista aurinkosähköä. Jatkossa eri haasteet kilahtaa sähköpostiin, joita suorittamalla pääsee lunastamaan ilmaisia aurinkosähkötunteja. Mä täällä ainakin jo tosi innoissani odottelen tulevia haasteita. Ympäristötekoihin osallistuminen on tietenkin aina vapaaehtoista ja voit suorittaa juuri niitä tekoja, jotka itsellesi sopivimmat. Mä kuitenkin tykkään aina vähän haastaa itseäni ja yritän tehä jatkuvasti entistä ekologisempia valintoja.

Lisää tietoa Pikku jutusta, löydät Fortumin sivuilta täältä.

Kuinka moni teistä lähtee mukaan tekemään pikku juttuja ja pienentämään omaa sähkölaskua? Mä tuun jakamaan Instagram stoorieni puolella videoita siitä, kun suoritan tulevia haasteita ja olis kiva kuulla teiltä myös sitä mukaa, kun ootte haasteita suorittanut. Toistaiseksi suoritan tietenkin haasteita, joita voi tehdä kotona. Ihana saada jotain kivaa ja ennen kaikkea hyödyllistä tekemistä tämän hetkisen tilanteen keskelle, enkä varmaan oo ainut jolle kaikki säästäminen tulee nyt todella tarpeeseen. Yhdessä tehdään pikku jutuista isoja!

Jos teillä on mitään kysymyksiä niin vastailen mielelläni parhaani mukaan tai vaihtoehtoisesti ohjaan kysymyksiä eteenpäin Fortumille. Oikein paljon tsemppiä teille kaikille tähän aikaan <3

12 Comments
 • Anonymous
  Posted at 13:51h, 13 huhtikuun Vastaa

  Moi,

  en tiiä ootko tehnyt joskus postauksen siitä, millasia kauneusrutiineja sulla on ja mitä kauneushoitoja sulle on tehty (kulmat, huulet, iho jne)? Oot niin järjettömän huolitellun näköinen, vau!

  • Natalia
   Posted at 12:36h, 14 huhtikuun Vastaa

   Mun ihonhoitorutiineista voit lukee täältä:
   https://www.nataliaoona.com/2020/03/01/mun-atooppinen-iho-sen-hoito/

   Käytän Avènen kuivalle ja atooppiselle iholle tarkoitettuja tuotteita 🙂 Ne toimii mulla parhaiten, kun mulla on aika vaativa iho.. Sen lisäks puhdistan ihon aina tosi hyvin, iltaisin kahteen kertaan. Kuorin vähintään kerran viikossa sekä teen kosteuttavia naamioita!

   Mulle on tehty microblaiding kulmiin, jota käyn yleensä kerran vuodessa vahvistamassa. Tänä keväänä en nyt tästä tilanteesta johtuen oo kuitenkaan käynyt vahvistamassa, vaikka olis pitänyt. Vähän yli vuos sitten kävin kerran laittamassa kyynelkanaviin täytettä, mut nyt se on tietysti jo hälvennyt, mutta mainittaakoon nyt kuitenkin. Huulia oon täyttänyt aikoinaan, lopetin sen kuitenkin yli 2,5 vuotta sitten. Kävin myös muutama kuukaus sit HydraFacialissa puhdistamassa kasvot, joka oli aivan ihana! Pitää mennä nyt ennen kesää taas uudestaan 🙂

   Ja kiitos paljon 🙂

 • Elina
  Posted at 09:12h, 15 huhtikuun Vastaa

  Ilmastotekoja tulee tehtyä ihan huomaamattakin, mikä on tietysti tosi hyvä 🙂 Varsinkin kesäisin tulee suosittua työmatkapyöräilyä, lisäksi kaikki laskut haluan aina spostiin suoraan. Ps. mistä tämä ihana chillaus-asu on, kelpaisi mullekin näinä aikoina kotonahengailuun!

  • Natalia
   Posted at 13:03h, 15 huhtikuun Vastaa

   Ihan mahtavaa 🙂 Mun täytyy myöntää, että mulle tulee vielä pari laskua paperisena niin täytyy tosiaan nekin vaihtaa.. Tuo asu on Nellyltä, NLY Trend! Ihanaa viikkoa sulle 🙂

 • Neela
  Posted at 12:15h, 15 huhtikuun Vastaa

  Moikka! Mikä on sun näkemys kuvien muokkaamiseen? Ymmärrän itse kyllä värisävyt ja muut, mutta en tosissaan tajua tuota ihon blurraamista. Näyttää todella pahalta, kun sen erottaakin niin helposti.

  • Natalia
   Posted at 13:02h, 15 huhtikuun Vastaa

   Muokkaan kuviani niiku itte parhaaks nään. Joka tapauksessa ihmisillä on jotain sanottavaa. Jos mun iho näyttää epätasaselta nii joo tasotan sitä mieluummin, kun että jätän tasotamatta ja tarvii lukee kommentteja siitä miten ”pahalta” yms. mun iho näyttää. Ihmiset osaa olla ilkeitä.

   Oliks sultakaan nyt tarpeellista erikseen tulla ilmasemaan sun mielipide ja sanomaan, että näyttää pahalta?

 • Neela
  Posted at 10:49h, 16 huhtikuun Vastaa

  Mun mielestä on todella surullista ja vaurioittavaa, kuinka koko somemaailma on itsensä muokkaamisen kannalla. Oon samoin todella huolissani, kuinka ulkonäöstään epävarmoja naisia ja miehiä tää somemaailma saa aikaan. Kenelläkään ei voi olla filttereitä ja blurripilveä naamassa livenä. Sen takia koen, että jokainen kuviaan somessa muokkaava vaikuttaa osaltaan somen luomaan täydelliseen kuvaan, jota teinit tavoittelee sitten itsekin. Sen takia jokainen somevaikuttaja, joka ottaa asiaan kantaa ja välittää tarpeeksi puuttuakseen tähän, saa multa valtavasti kunnioitusta.

  Eli kyllä, mun mielestä asiaan tarvitsee puuttua, ja toivoisin, että somevaikuttajat miettisivät, minkälaista kuvaa itse levittävät. Kyllä, mun mielestä muokkaaminen näyttää todella pahalta, varsinkin, kun se on todella selkeää, ja silti puhutaan ”hyvistä ihonhoitorutiineista” tms, kun lukijat kysyvät ulkonäöstä.

  Musta olisi ollut oikeasti mielenkiintoista kuulla sun mielipide asiaan, mutta ilmeisesti täältä ei saa muuta kuin pintaliitoa ”teen mitä haluan”.

  • Natalia
   Posted at 12:53h, 16 huhtikuun Vastaa

   Jos sä olisit yhtään seurannu mua somessa niin tietäisit, että mulla on tosi pahoja iho-ongelmia, näkyvää ihottumaa yms. jota yritän pitää kurissa noilla ”hyvillä ihonhoitorutineeilla”, mutta sekään ei valitettavasti aina riitä. En oo missään yrittänyt väittää, että mun ihoni näyttää tältä, vaan oon puhunut tosi avoimesti siitä miten oon ihoni vuoksi perunut menoja, kokenut ahdistusta yms.

   Ymmärrän, että sun on ehkä hankala samaistua siihen palautteeseen, jota mä oon joutunut ittestäni lukemaan ja siksi koen oman itsetuntoni kannalta helpommaksi kuvista editoida tiettyjä juttuja pois. Järjestelmäkameralla otetuissa kuvissa kun pienet yksityiskohdat korostuu eri tavalla. Sellaiset asiat, joihin ei kukaan normaalissa elämässä kukaan ikinä kiinnittäis mitään huomiota.

   Medialukutaito ei oo mikään uus asia ja kuvien editointi juontaa kyllä juurensa somea pidemmälle. En koe, että me vaikuttajat varsinaisesti ollaan nyt koko ”ongelman ydin”, vaikka meitä onkin tälleen helppo tulla sormella osoittelemaan. Mäkin puhun todella monista asioista rehellisesti ja suoraan, enkä koita vaan esittää mitään tai varsinkaan puhu pelkästään ”pintaliito” asioista.

   Koitat selkeästi ajaa hyvää asiaa, mutta et tee sitä ollenkaan kannustavassa tai positiivisessa hengessä. Sääli.

 • Neela
  Posted at 14:01h, 16 huhtikuun Vastaa

  Ymmärrän hyvin pahat iho-ongelmat, niitä löytyy minultakin autoimmuunisairauksista asti. En silti näe, miten muokkaaminen parantaa millää tavalla esimerkiksi iho-ongelmien normalisoimista yhteiskunnassa, jossa lähes kaikilla on iho-ongelmia, mutta somessa niitä ei saa näkyä lainkaan. Muokkaaminen vain vahvistaa sitä vääristynyttä kuvaa, mikä somessa on jo valloillaan.

  Mä itse koen jokaisen ihmisen voivan vaikuttaa isoihinkin asioihin omalla panoksellaan. Vaikka yhdenkin toisen voimaannuttaminen on mun mielestä jo voitto. En siis ole ikinä ymmärtänyt kommentteja, joissa esitetään, että koska asia X ei ole ”ongelman ydin”, niin sitä ei hyödytä parantaa ja kehittää. Tuo on niin kyllästyttävä argumentti, jota kuulee valitettavasti kaikkialla. Se, että jokin asia vaikuttaa negatiivisemmin kuin toinen, ei vähennä sen alkuperäisen asian vaikuttavuutta. Jokainen pienikin teko parempaan päin näkyy, ja näkisin somevaikuttajilla olevan tässä asiassa tietty vastuu, kuten muillakin ”julkkiksilla”.

  Kuten sanoin, mun mielestä jokaisella on somessa vastuu tähän asiaan, alleviivatusti somevaikuttajilla, joilla on verkoissaan melkoisesti suurempi seuraajapopula kuin tavallisilla tallaajilla. En toki missään nimessä sano, että some on ainoa syyllinen ongelmiin nuorten itsetunto-ongelmissa, mutta se on siihen erityisen näkyvä, tehokas ja vahingollinen alusta. Mun mielestä somevaikuttajat ovat kovin kaksijakoisia, kun palkkoja etc puoltaessa korostetaan somevaikuttajien merkitystä mainonnassa tai muussa vaikuttamisessa, mutta sitten negatiivisten asioiden valossa vaikuttavuutta ja omaa vastuuta vähätellään. Toki juridista vastuuta tällaisissä harvoin on, mutta eettistä sen sijaan huomattavasti. Harmillisesti eettisen vastuun ymmärtäminen ja varsinainen toteutuminen jää aina henkilön itsensä harteille. Mun mielestä somevaikuttajien vastuu erityisesti nuoremmasta lukijajoukosta pitäisi nähdä positiivisena ja erityislaatuisena mahdollisuutena, jota ei todellakaan kaikilla ole, enkä ymmärrä somevaikuttajien nuivuutta asiaan liittyen.

 • Nina Pääkkönen
  Posted at 14:54h, 17 huhtikuun Vastaa

  Mistä toi asu on?

  • Natalia
   Posted at 12:28h, 20 huhtikuun Vastaa

   Nellylta, NLY Trend 🙂

 • xod
  Posted at 14:33h, 24 huhtikuun Vastaa

  Ihan vinkkinä sun poikaystävälle:
  https://esgfi.etribez.com/ag/esgfi/masterchef2020/welcome.html
  😉

Post A Comment